Meest recente artikelen

Schatten van schelpen

Lekkers uit de zee

Schatten van schelpen Artikel

Ga eens voor schelpen op je bord! Niet zo voor de hand liggend, wel superlekker. Ontdek hier alles wat je moet weten over schelpen.

Kreukels

Kreukels of alikruiken zijn kleine zeeslakken met een groenzwart huisje en een lichtbruin dekseltje. De kegelvormige schelpen hebben bolle windingen en een spitse punt. Spoel ze voor het koken, want er zit vaak zand in. Alikruiken hebben een nootachtige, zoute smaak en zijn lekker gekookt in goed gekruide bouillon. Laat even afkoelen. Neem een speld, verwijder het dekseltje en wip het vlees uit de schelp. Kreukels worden vooral gegeten als borrelhapje of op borden fruits de mer.

Zee-egel

Rond, rozig en stekelig, zo zien zee-egels er meestal uit. Het eetbare deel is de kuit, die voorzichtig moet worden verwijderd. Open de zee-egels onderaan met een mes of een schaar. Verwijder dan de ingewanden. Daarna kun je de romige oranje kuit aan de bovenkant van de schelp eruit lepelen.Vooral in Japan en rond de Middelandse Zee is zee-egel een delicatesse. De smaak is sterk en romig, en doet wat denken aan zeewier.

Wulken

Wulken of wulloks – soms ook 'bulots' – zijn zeeslakken die op markten verkocht worden als caracollen. Ze worden zowel gekookt als vers verkocht. Voorgekookte mag je enkel lichtjes opwarmen. Verse wulken moet je grondig spoelen en weken in koud water. Kook ze dan 15 tot 20 minuten in een sterk gekruide bouillon en laat ze erin afkoelen.

Amandes

Amandes of amandelschelpen hebben een mooie ronde vorm en een dikke roomkleurige schelp met bruine spikkeltjes. De doorsnede van de schelp varieert van 4 tot 7 centimeter. In de schelp zit relatief veel vlees, dat vlezig en zoet van smaak is. Amandes kun je rauw eten, bijvoorbeeld op een plateau fruits de mer met wat citroensap. Of kook ze kort in hete bouillon tot de schelpen opengaan.

Mesheften

Mesheften – ook wel scheermesjes of zwaardscheden genoemd – hebben een langwerpige smalle schelp in de vorm van een ouderwets scheermes. Ze zijn meestal lichtbruin met groene tonen. Hanteer de broze schelpen voorzichtig, want ze hebben een vlijmscherpe rand. Mesheften smaken zacht en zoetig. Lekker als voorgerecht, in pasta's of op een zeevruchtenschotel. Meestal worden ze gekookt of gestoomd, maar ook gewokt of gegrild smaken ze heerlijk.

Kokkels

Kokkels hebben een geribbelde schelp en zijn ongeveer 3 cm groot. Ze kunnen niet lang bewaard worden, gebruik ze dus zo snel mogelijk. Controleer of de schelpen goed dicht zijn: dat betekent dat ze nog leven. Kokkels hebben een zoete zeesmaak, maar zijn soms behoorlijk zanderig. Spoel ze dus grondig. Verse kokkels zijn makkelijk te bereiden. Kook ze kort op hoog vuur of verwerk ze in salades, vissoepen, paella,…

Oesters

Oesters worden ingedeeld in platte en holle oesters. Holle oesters of creuses hebben een diepe kom en grillige vorm. Ze zijn na ongeveer 2 tot 3 jaar groeien klaar voor consumptie. Platte oesters zijn zeldzamer, hebben een ronde platte schelp en zijn pas na 4 jaar volwassen. Dat verklaart het prijsverschil. Oesters hebben een zilte smaak met fruitachtige accenten en worden door de echte liefhebber rauw gegeten, eventueel met wat vers-gemalen peper en citroen.

Sint-jakobsschelpen

Sint-jakobsschelpen hebben een platte bovenschelp en een bollere onderschelp. Binnenin zit een krachtige sluitspier (het witte deel), koraal of kuit met eitjes (het oranje deel) en hom (het roomkleurige deel). De zoete en sappige sluitspier is een geliefde delicatesse. Het oranje koraal is intenser van smaak. Sint-jakobsschelpen zijn niet goedkoop, maar wel populair. Schroei ze heel kort dicht in een zeer hete pan met boter of olijfolie.

Venusschelpen

Venusschelpen zijn er in soorten. Witte venusschelpen hebben een afgeronde en bolle schelp en de kleur van de schelp varieert van roomwit tot bruin. Het weelderige vlees is stevig en fijn. Venusschelpen zijn gevoelige schelpjes, je eet ze dus best zo vers mogelijk. Kook of wok de schelpjes kort op hoog vuur, tot ze opengaan, bijvoorbeeld met wat peterselie, knoflook en witte wijn. Lekker bij pasta, in soepen en visstoofpotjes.

Vongole

Vongole, ofwel vongole veraci, zijn Italiaanse venusschelpjes. De schelpen zijn ovaal en afgeplat van vorm. De kleur varieert van wit tot zwart en van grijs naar geel. Vongole veraci zijn bekend van de spaghetti vongole. De smaak is zilt, fijn en fruitig. Na 2 tot 3 minuten wokken, koken of roerbakken gaan de schelpen open. Vongele – en andere weekdieren – worden trouwens levend klaargemaakt, dus de schelpen moeten nog gesloten zijn.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen