Meest recente artikelen

7 fabels over mosselen

Laat je niks wijsmaken!

7 fabels over mosselen Artikel

Er bestaan heel wat verhalen en misverstanden over mosselen. Hoe zit het nu?

1. Mosselen bevatten veel cholesterol

Fabel! Het zijn vooral de frietjes, mosselsaus en mayonaise die onze cholesterol doen stijgen. Andere schaal- en schelpdieren bevatten zelfs méér cholesterol dan mosselen! Bijvoorbeeld: mosselen: 71 mg/100 g, garnalen: 240 mg/100g, sint-jakobsschelpen : 188 mg/100g

2. Mosselen eet je alleen in de maanden met een r

Fabel, maar… het is wel zo dat ze dan het lekkerste zijn. Vroeger bestond er nog geen gekoeld transport. De maanden met een r, waren maanden waarop de temperatuur gemiddeld niet zo hoog was. Perfect om mosselen te vervoeren. Tegenwoordig is dit niet meer van toepassing. Dankzij handige koelsystemen kan je nu ook mosselen eten in maanden zónder r! Zeeuwse mosselen bijvoorbeeld, kan je eten vanaf de tweede helft van juli tot de eerste helft van april. In de lente worden de mosselbanken met rust gelaten zodat de mosselen zich kunnen voortplanten.

3. Open mosselen moet je weggooien

Fabel. Een open mossel is niet per se een slechte mossel. Mosselen koop je levend, soms doen ze dus ook hun schelp open. Om te testen of een mossel nog leeft, geef je een tikje op de schelp. Sluit de mossel zich, dan is ze nog perfect. Blijft ze open staan, dan is ze dood en moet je ze weggooien. Ook beschadigde schelpen gooi je weg.

4. Je moet een zilveren lepel bij de mosselen in de pan leggen

Fabel. Vroeger werd beweerd dat de lepel zwart zou verkleuren als er een slikmossel in de pan zat – dat is een mossel die helemaal gevuld is met zand. Niet aangenaam als die opengaat in je pan… Maar er zijn betere manieren om dat te testen. Een slikmossel weegt  meer dan een gewone mossel. Het gewicht kan je dus al een aanwijzing geven. Neem elke mossel ook even vast voor ze in de pan gaat: bij een slikmossel komen beide helften van de schelp makkelijk van elkaar los. Zo'n mossel moet je dus meteen weggooien.

5. Mosselen worden dikker als je ze in melk laat weken

Fabel! Mosselen nemen alleen zeewater op. Melk doet absoluut niks. Integendeel, de melk wordt snel zuur en dan mag je alles weggooien. Niet doen dus.

6. Oranje mosselen zijn vrouwtjes, witte mosselen mannetjes.

Fabel! Die kleur heeft gewoon te maken met de genen van de mossel, net zoals er ook witte, bruine en gele mensen zijn. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.

7. Van te kort gekookte mosselen word je ziek

Fabel: je kunt een mossel niet te kort koken: eens de schelp open gaat, is de mossel gaar. Kook mosselen zeker niet te lang: dan worden het net rubberballetjes. Rauw eten kan natuurlijk wel, dan moet je de mosselen zoals een oester openen met een mesje.

Honger gekregen? Probeer dan een van onze recepten met mosselen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen