Meest recente artikelen

Tips voor het klaarmaken en eten van kreeft

Tips voor je feestdiner

Tips voor het klaarmaken en eten van kreeft Artikel

Met kreeft op het menu maak je écht indruk! Lekker en luxueus, maar niet zo gemakkelijk om klaar te maken en te eten. Met deze tips wordt het een feest!

Kreeft is een feestingrediënt bij uitstek: deze schaaldieren worden, net als bijvoorbeeld truffels en oesters, als een delicatesse beschouwd en zijn redelijk duur. Je weet dus maar beter hoe je ze het beste klaarmaakt.

De meest voorkomende soorten op de menukaart zijn de Canadese kreeft, Europese kreeft en de Nederlandse Oosterscheldekreeft.  Daarnaast is er ook de Noorse kreeft of langoustine.  Vooral Europese kreeft is duur (omdat ze zeldzamer is), daarom wordt bij ons meestal Canadese kreeft geserveerd. Welke kreeft je koopt, zie je aan de kleur: de Canadese heeft een groen tot roodbruin pantser, de Oosterscheldekreeft is donkerblauw tot zwart met witte plekken. Rood worden ze pas als je ze kookt.

Oosterscheldekreeft heeft een ander seizoen dan Canadese kreeft trouwens: ze is verkrijgbaar van de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. Canadese kreeft is het hele jaar door verkrijgbaar.

Onze tips

  1. Kreeft wordt vrijwel altijd eerst gekookt en daarna gegrild, gebakken, gefrituurd of gestoomd. Wil je geen gedoe, koop dan een voorgekookt exemplaar.
  2. Ontdooi het beestje best in de verpakking, 12-14 uur in de koelkast of 5-6 uur bij kamertemperatuur. Weinig tijd? Ontdooi snel door de verpakking te verwijderen en de kreeft onder koud, stromend water te houden tot het ijs gesmolten is. Leg de kreeft 1,5 uur in lauwwarm water.
  3. De meeste mensen zien op tegen het zelf koken van kreeft: een spartelend beestje in kokend water gooien of doormidden snijden, doet niemand graag. Er bestaat echter een diervriendelijkere manier die aangeraden wordt door marinebiologen. Leg de kreeften een halfuurtje voor je ze gaat bereiden in de diepvriezer of in een bak met ijswater, met 30 g zout per liter water. Daardoor raken ze in een soort narcose, waardoor ze pijn minder snel waarnemen.
  4. En hoe moet je die gekookte (of ontdooide) kreeft dan snijden? Leg ze met de buikzijde naar beneden op een plank en steek in één keer een scherp koksmes vanaf het midden van de kop naar beneden. Halveer de kreeft.
  5. Het lekkerste vlees zit in de staart en de scharen. Het is spierwit en smaakt zacht en zoet. Maak het je gasten gemakkelijk en breek de scharen vooraf met een notenkraker.
  6. Kreeft moet schitteren, voeg dus niet te veel extra ingrediënten toe.
  7. Gebruik kreeftenvorkjes of fonduestokjes om de pootjes leeg te maken.

Probeer deze feestelijke recepten met kreeft!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen