Meest recente artikelen

5 weetjes over whisky die jij nog niet wist

Mét recepten

5 weetjes over whisky die jij nog niet wist Artikel

Drink jij wel eens graag een whisky, of gebruik je het soms in je gerechten? Dan vind je deze weetjes over whisky zeker en vast interessant.

Is het nu whisky of whiskey?

‘Whisky’ dankt zijn naam aan het Keltische ‘uisge beatha’, wat levenswater betekent. Geen wonder dat het een van de bekendste Schotse exportproducten is, want het vochtige Schotse klimaat is perfect om whisky te maken. Schotse whisky heeft vaak een rokerige smaak, die is te danken aan het gebruik van turf tijdens het brouwproces. In Ierland zal je dan weer ‘whiskey’ op de kaart vinden, met “e” dus. De meeste Ierse whiskeys zijn ongeturfd en dus veel zachter van smaak.

Wanneer mag je de naam whisky op de fles zetten?

  • Whisky moet gemaakt zijn van graan. Meestal wordt er gerst gebruikt, maar het kan ook rogge of zelfs maïs zijn.
  • Whisky moet minstens drie jaar rijpen in een eikenhouten vat. Dit vat mag niet nieuw zijn. Vaak wordt whisky gerijpt in een vat waar eerder bourbon of sherry in zat.
  • Het alcoholpercentage bedraagt minstens 40%. De hippe Single Cask Whisky’s gaan onverdund op fles en hebben vaak een alcoholpercentage van meer dan 50%. Je vindt deze whisky vooral in genummerde flessen.

Hoe wordt whisky gemaakt?

Het productieproces van whisky verschilt niet zoveel van dat van andere alcoholische dranken, zoals jenever of bier. Er worden drie ingrediënten gebruikt: gerst, water en gist.

  1. Het graan laat men eerst kiemen of mouten. Daarna wordt de gerst gedroogd – met turf als brandstof, wat voor die rokerige smaak zorgt – en vervolgens gemalen.
  2. Na het malen, wordt er tot vier keer water toegevoegd en worden de zetmelen omgezet in suikers. De vloeistof die dan ontstaat, is de wort. Aan die wort wordt gist toegevoegd. Zo worden de suikers omgezet in alcohol.
  3. Het gefilterde ‘witte’ distillaat dat dan ontstaat, verdwijnt voor minstens drie jaar in een eikenhouten vat. Hierin rijpt de whisky en krijgt hij zijn typische kleur, aroma en complexiteit.

Is bourbon ook whisky?

In de VS koop je geen whisky, maar bourbon. Die wordt gemaakt van minstens 50 tot 60% maïs en laat men rijpen op nieuwe houten vaten. De bourbon rijpt ook maar twee jaar.

Wat is het verschil tussen een single malt whisky en een blended whisky?

Een single malt whisky wordt gemaakt van 100% gemoute gerst van één enkele distilleerderij. Het wordt beschouwd als de originele whisky. Als je single malts van verschillende distilleerderijen mengt, dan spreken we van een blended malt wisky.

Een blended whisky is een melange van single malt en graanwhisky met ongemoute gerst. Grote merken zoals Jameson en Johnnie Walker zijn lichter, minder duur en vaak toegankelijker dan single malts.

Whisky is lekker met…

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen