Recept

Plateau fruits de mer

 • Duur:
 • Budget:
 • Moeilijkheid:

Om te delen bij het aperitief of als volwaardige maaltijd: een plateau fruits de mer is altijd een goed idee.

bereiding
 1. 1

  Breng de court-bouillon aan de kook en kook hierin de krab en de langoustines 4 minuten. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze afkoelen in een vergiet. Kook nu de kreeft 5 minuten in de court-bouillon. Schep ze uit de bouillon en laat ze even afkoelen.

 2. 2

  Maak de oesters open. Als je ze ook nog van de schelp losmaakt, kunnen ze gewoon uit de schelp geslurpt worden. Maak je ze niet los, dan moet je er oestervorkjes bij geven. Giet het oestervocht (dit is geen zeewater!) in geen geval weg.

 3. 3

  Snij de kreeft en de krab met een scherp chefmes doormidden. Sla met de botte kant van het lemmet op de scharen van de kreeft en de krab. Zo breek je de pantsers en kun je het kreeften- en krabvlees er aan tafel makkelijk uithalen.

 4. 4

  Snij de citroen in partjes. Leg een berg ijsschilfers op een grote ondiepe schaal, liefst in twee verdiepingen, en druk ze goed aan. Leg er het zeewier op en zet de oesters, de kreeft, de langoustines en de krab vast in het ijs. Leg de ongepelde garnalen en de kreukels in een lege sint-jakobsschelp en steek de schelp in het ijs.

 5. 5

  Vul de schotel aan met de partjes citroen en eventueel enkele plukjes peterselie. Werk hem verder af met de kokkels, de wulken, de langoustines, de gamba's en de roze garnalen. Serveer de schotel meteen. Lekker met stokbrood en cocktailsaus of zelfgemaakte (saffraan)mayonaise.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Plateau fruits de mer

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!