Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen tartaarsaus, ravigotesaus en remouladesaus?

Béétje anders

Wat is het verschil tussen tartaarsaus, ravigotesaus en remouladesaus? Artikel

Dat tartaar, remoulade en ravigote sterk op elkaar lijken, wil niet zeggen dat ze inwisselbaar zijn. Maar wat is dan precies het verschil tussen tartaarsaus, ravigotesaus en remouladesaus?

Vraag je je af wat het verschil is tussen tartaarsaus, ravigotesaus en remouladesaus? Dan beginnen we het best bij de overeenkomsten. Die zorgen namelijk voor de verwarring. De sausjes bevatten alle drie immers peterselie en/of bieslook. Mogelijk zitten er ook gehakte sjalotjes, augurken en/of kappertjes in.

Het verschil tussen tartaarsaus, ravigotesaus en remouladesaus

Wat is tartaarsaus?

Tartaar is een frisse saus op basis van mayonaise waar meestal peterselie, bieslook, gehakte sjalotjes, augurken en kappertjes bij gaan. Soms wordt er een fijngehakt hardgekookt ei onder gemengd. Jawel: dezelfde ingrediënten als steak tartaar. Tartaarsaus kan ook zure room bevatten.

De saus combineert goed met gebakken vis, gefrituurde gerechten of met rauwkost. Zo is ze lekker bij Fish & Chips en fishsticks maar bijvoorbeeld ook bij gevulde kroketjes. Tartaarsaus wordt soms verward met ravigotesaus en lijkt wat op remoulade, maar toch is er een verschil.

Wat is remouladesaus?

Remoulade is een saus uit de klassieke Franse keuken. De saus wordt gemaakt op basis van mayonaise of aïoli en mosterd. Ze wordt op smaak gebracht met tuinkruiden zoals dragon, kervel, bieslook en peterselie. En natuurlijk opnieuw de fijngesneden augurk, kappertjes. Dus geen ei of zure room zoals soms bij tartaarsaus.

Het is een klassieker in salades of bij knolselder. Daarnaast gaat remoulade fantastisch samen met gebakken vis of – op z'n Scandinavisch – met zure haring.

Wat is ravigotesaus?

Waar tartaarsaus en remouladesaus wat vergelijkbaar zijn, is er een belangrijk verschil met ravigotesaus. Dat is opnieuw een Franse klassieker. Ravigotte is echter een saus op basis van vinaigrette. De basis van tartaar en remoulade is mayonaise.

Door de vinaigrette doet de friszure ravigote het erg goed als dressing bij verschillende soorten sla. Er bestaat ook warme ravigote, op basis van witte wijn en wijnazijn. Ook daarin zitten snippers sjalot, kappertjes en kruiden. Ze wordt geserveerd bij rund- en kalfsvlees of gevogelte.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen