Meest recente artikelen

De lekkerste mayonaise in 1-2-3

Hoe maak jij je mayonaise?

  • Deel dit artikel:
De lekkerste mayonaise in 1-2-3 Artikel
Vandemoortele

Libelle Lekker & Vandemoortele

Weet jij hoe je supersnel zélf mayonaise maakt met olie van Vandemoortele?

Ontdek het hier

Niets zo smakelijk als een homemade mayonaise! Het is heerlijk bij je frietjes, maar dient ook als lekkere dipsaus of extraatje bij je maaltijd. Je maakt je eigen mayonaise in een handomdraai en dat kun je op heel wat verschillende manieren aanpakken. Laat je inspireren!

Stap 1: zet alles klaar

Je hebt nodig: 2 eidooiers, 300 ml maïsolie, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel azijn, peper en zout, een kom en een klopper. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Oeps, je ei nog te koud? Leg het 10 minuten in een kom met lauw water.

Stap 2: kloppen maar

Klop de eidooiers los met de mosterd, peper en zout. Roer er de azijn door. Voeg druppel per druppel olie toe en klop tot de mayonaise dikker wordt. Tip: Je kom blijft stevig staan als je er een vochtige handdoek onder legt.

Stap 3: nog meer kloppen!

Als je de helft van de olie hebt gebruikt, kun je de rest in een dun straaltje toevoegen terwijl je krachtig blijft kloppen. De mayonaise is klaar als ze mooi gebonden is. Proef en voeg eventueel nog wat peper, zout of azijn toe. En proef nog een keer (yummie!)

De lekkerste mayonaise in 1-2-3 1

Liever met de mixer?

Dan kun je de volledige eieren gebruiken. Doe alle ingrediënten in een maatbeker, zet er de mixer over en trek ‘m, terwijl je mixt, langzaam naar boven. Klaar!

Een extra smaakje erbij?

Als je houdt van een basismayonaise, kun je ‘m nu in een potje doen. Je mayonaise blijft 1 week goed in de koelkast.

Mag het iets meer zijn?  Experimenteer met kruiden, specerijen en zelfs groenten en fruit. Hier krijg je alvast wat ideeën.

EHBM (eerste hulp bij mayonaise maken)

Help! Mayonaise geschift!

Komt goed! Neem een nieuwe kom en roer er een eidooier en een koffielepel mosterd in los. Doe er ook enkele druppels heet water bij. Voeg de mayonaise lepel per lepel toe en klop of je leven ervan afhangt, tot de massa opnieuw bindt.

Help! Hij is te dik!

No stress! Voeg een halve eetlepel water toe en klop verder.

Help! Hij is te dun!

Niet erg! Voeg een extra eidooier toe en klop stevig door.

De lekkerste mayonaise in 1-2-3 2

Zij deden het al voor

Nog wat extra inspiratie nodig voor een lekkere mayonaise? Op www.101mayonaises.be werden heel wat lekkere recepten ingezonden. Ga er eens kijken voor lekkere ideetjes. Hier zijn alvast een paar voorsmaakjes.

La Provençale van Anaïs

Ingrediënten:

  • 300 ml Vandemoortele olie
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en espelettepeper

Zo maak je ‘t: Doe de eidooiers, de mosterd, de geplette knoflook en de olie in een maatbeker. Mix het geheel met een staafmixer en voeg er het citroensap naar smaak aan toe. Kruid af met peper en zout.

De pestonaise van Cindy

Ingrediënten:

  • 300 ml Vandemoortele olie
  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper en zout
  • 2 eetlepels pesto

Zo maak je ‘t: Klop de eidooiers los met de wittewijnazijn, de mosterd, peper en zout. Klop er met een garde beetje bij beetje de olie door tot de mayonaise een mooie dikte heeft. Meng er de pesto door en kruid af naar smaak.

De slanke mayo van Helène

Ingrediënten:

  • 300 ml maïsolie
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel mosterd
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels gehakte dille
  • peper en zout

Zo maak je ‘t: Doe de eieren, de maïsolie, de mosterd en het citroensap in een maatbeker. Mix de ingrediënten met een staafmixer. Lepel er de yoghurt en de dille bij, meng goed en kruid naar smaak.

Lees meer

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.