Meest recente artikelen

Is het écht altijd nodig om zout over aubergines te strooien?

Doen of niet? En waarom?

Is het écht altijd nodig om zout over aubergines te strooien? Artikel

De meeste recepten met aubergine beginnen met: snij de aubergines en bestrooi ze met zout. Maar is dat echt altijd nodig en wat doet dat zout precies?

Het goede nieuws is: nee, aubergines bestrooien met zout is niet meer altijd nodig. Waarom deden we dit dan?

Vroeger waren aubergines – een plant uit de familie van de nachtschades – veel bitterder dan de varianten die vandaag op de markt zijn. Het zout trok de bittere stoffen uit de aubergine en maakte ze dus beter eetbaar. Die oude bereidingswijze is nu eigenlijk niet meer nodig. Tenzij je de aubergines wilt gaan frituren in hete olie: het zout onttrekt ook vocht aan de aubergines, waardoor ze veel minder gaan spatten. Dan doe je het dus nog wel.

Hoeveel zout heb je dan nodig?

Aubergines laten uitlekken in vergietSnij je aubergines eerst in stukken of plakken, leg ze in een vergiet en bestrooi ze royaal met gewoon keukenzout (dat kun je trouwens voor van alles gebruiken in de keuken). Laat ze een halfuurtje staan, zodat het vocht eruit kan lopen. Daarna spoel je de aubergines schoon onder de koude kraan en, heel belangrijk, je dept ze droog met keukenpapier. Daarna bereid je ze verder zoals beschreven in het recept.

Zin in aubergine? Probeer deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen