Meest recente artikelen

Etentjes met een thema: 8 leuke ideeën

Van superheldbroodjes tot minimaaltijd

  • Deel dit artikel:
Etentjes met een thema: 8 leuke ideeën Artikel

Op zoek naar ideeën voor een themadiner? Wij deden alvast het denkwerk. Want jong of oud: etentjes met een thema zijn nog leuker dan zomaar een diner. En dat kan trouwens ook gewoon zomaar door de week…

Een goed thema maakt kinderfeestjes of een diner met vrienden nog beter. Maar etentjes met een thema zijn ook leuk je weekmenu op te vrolijken. Plan ze bijvoorbeeld in op vrijdagavond om je kinderen te verrassen bij de start van het weekend. En dat hoeft geen grote voorbereiding te vragen. Deze simpele en toch originele themadiners vallen bij jong en oud in de smaak. En ze brengen vast inspiratie om nog meer eigen thema’s te bedenken.

Etentjes met een thema: 8 leuke ideeën

Ieniemieniemaaltijd

Parfumstaaltjes, peutersneakers, Ikea-potloodjes, kittens… Miniversies van zowat alles hebben een bepaalde aantrekkingskracht. Voor kinderen maar ook voor volwassenen. Combineer het beste van twee werelden met… Minivoedsel! De mogelijkheden zijn groot, van gezonde miniatuurgroenten tot een vettige slider. Je kunt brunchen met petieterige boterkoeken, -quiches of pizza. Of maak zelf kleine taco’s, pannenkoekjes of ijsjes.

Net als in de film

Heb je veel tijd te vullen, dan is dit een van de betere etentjes met een thema. Parkeer je kroost voor dé favoriete (teken)film, eventueel in matching outfits. Ondertussen serveer je gerechten in het thema. Denk aan de favoriete gerechten van de filmpersonages of specialiteiten van de plek waar het zich afspeelt. Het vergt wat denkwerk maar je hebt ineens ook weer iets om over na te denken in de file.

Thuispicknick

Picknicks stralen een vakantiegevoel uit. En wie wil dat nu niet, op een doordeweekse avond? Picknicks hoeven niet eens omslachtig te zijn. Doe een déjeuner sur le tapis met een stokbrood, kaas en un peu du vin. Koop wat broodbeleg, vers fruit en leg een deken op het gras achter je huis. Snel donker? Breng het picknickgevoel naar de woonkamer met een grote mand, wat kussentjes op de grond en een zomerse soundtrack.

Superheldbroodjes

Etentjes met een thema zijn nog leuker als je je kunt verkleden. Haal dus alvast de capes en maskers uit de kast… Of vraag je kinderen om er eentje knutselen. Zo kun jij rustig alles voorbereiden. Laat je fantasie de vrije loop met boterhammen of broodjes geïnspireerd op je favoriete superheld. De superheld in kwestie kan natuurlijk zelf een eigen creatie bedenken.

High tea

Nodigen je kinderen jou ook vaak uit voor een speeletentje? Haal dan jullie mooiste feestkleren uit voor een fancy high tea. Snij je boterhammen in ‘sandwiches’. Schik ze op een etagère met minicupcakes, stukjes kaas, wat vers fruit en ander lekkers. Varieer naargelang de doelgroep. Peuters schenk je uiteraard nepthee. Kinderen laten ook graag hun favoriete knuffels en poppen mee aanschuiven. Zij ontvangen hun ‘bezoek’ terwijl jij de hapjes klaarzet.

Het testlabo

Kleuter in huis die elk voedingsmiddel volledig dissecteert? Laat de voedselinspecteur in je los! Wedden dat zelfs moeilijke eters aan het proeven slaan? Je pakt de maaltijd aan als een smaaktest. Test bijvoorbeeld rauwe versus gekookte groentjes. Of maak spreads van verschillende ingrediënten en laat een staaltje keuren. Je kunt ook verschillende soepjes of smoothies checken in een ‘proefbuisje’. Voorzie je testpubliek vooraf van scorekaarten en/of labojas. Bij volwassenen vallen dan weer andere proeverijen in de smaak…

Fonduefestijn

Fondue lijkt een heel gedoe maar eigenlijk hoef je enkel de ingrediënten op tafel te zetten. De rest – inclusief gezelligheid – volgt vanzelf. Voor kinderen is het vaak iets nieuws. Die rare lange vorken vormen een extra uitdaging. Ga op après-ski met kaasfondue. Breng variatie in het eeuwige stokbrood met groenten om te dippen. Als dessert schakel je over op chocolade met allerhande dipmateriaal. Van aardbeien en bananen tot koekjes en cake: chocolade maakt alles beter.

Reis rond de wereld

Voer voor een hele reeks etentjes met een thema! Kies een willekeurig land en bouw er een menu rond. Leerrijk voor kinderen, nostalgisch voor volwassenen. Al bij de keuze kan je een spelelement inbouwen. Stel je gewapend met dartspijltjes op voor een wereldkaart. Of laat een ‘onschuldige hand’ in een bak met favoriete bestemmingen graaien. Niet zo avontuurlijk? Speel een beetje vals en vul zelf de keukens in die je echt onder de knie hebt…

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen