Zijn rauwe groenten gezonder of is gekookt toch beter voor je? Hier bestaan verschillende meningen over daarom hebben we de feiten even op een rijtje gezet
De feiten
- Groenten verliezen vitamines door het koken in water. . Maar tomaat wordt juist voedzamer door verwarmen omdat de lypogeen dan beter door je lichaam kan worden opgenomen.
- Door koken worden groenten makkelijker verteerbaar en kunnen de voedingsstoffen beter worden opgenomen door je lichaam.
- Aubergine, aardappels en peulvruchten bevatten kleine hoeveelheden giftige stoffen die door het koken geneutraliseerd worden en dus beter niet rauw kunnen worden gegeten.
- Kool en spruitjes kun je rauw eten, maar zijn erg moeilijk verteerbaar
- Naast rauw en gekookt kan je ook kiezen voor ingelegd in zuur. Deze bevatten natuurlijke probiotica en zijn heel gezond, denk bijvoorbeeld aan zuurkool.
- De beste keuze is afwisseling. Wissel rauw af met gekookt en kies ook af en toe voor zuurkool. Kies je voor rauwe groenten? Was ze dan eerst goed.