Meest recente artikelen

4 tips voor als je bakt met noten

Van kopen over pellen en hakken tot bewaren

4 tips voor als je bakt met noten Artikel

Gebruik je net als wij graag noten in je zelfgemaakte gebak? Lees dan zeker eerst deze tips: ze zorgen ervoor dat je heel wat centjes bespaart.

1 Kopen en bewaren

Noten in je gebak zijn heerlijk, maar best wel prijzig. Bovendien worden ze ook vrij snel slecht. Koop daarom liever je noten in bulk: zo hoef je alleen te kopen wat je nodig hebt. In bulk kopen kan in sommige supermarkten of verpakkingsvrije winkels, bij de groente- en fruithandelaar en in gespecialiseerde notenshops (je vindt ze online). Probeer als het kan altijd eerst te proeven. En heb je toch wat te veel gekocht? Bewaar de noten dan in een goed afgesloten bokaal in de voorraadkast (maximaal 3 maanden), in een afgesloten bakje in de koelkast (maximaal 6 maanden) of in de diepvriezer (maximaal 1 jaar).

2 Zonder velletje graag

Hazelnoten, amandelen… In gebak zijn ze lekkerder zonder die dunne bruine velletjes eromheen. Geef je geld niet uit aan gepelde nootjes, je kunt dit makkelijk zelf, voor de helft van de prijs. Blancheer de (gedopte) noten in kokend water (1 minuutje voor amandelen, 2 voor walnoten, 3 minuten voor hazelnoten) en laat ze schrikken in een kom water met ijsblokjes. Je kunt de velletjes er nu makkelijk af halen. Of rooster hazelnoten 15 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven. Roer ze geregeld om. Haal de noten uit de oven doe ze op een schone keukenhanddoek, leg er een tweede handdoek op en laat ze even afkoelen. Wrijf er vervolgens de velletjes af.

3 Hak ze zelf

Koop geen gehakte noten: die bederven sneller dan hele noten en bovendien is dat hakken echt geen werk. In dit filmpje zie je hoe je dat makkelijk zelf doet. Staat er in een recept dat je bijvoorbeeld 2 eetlepels gehakte noten nodig hebt, hak ze dan eerst vooraleer je de hoeveelheid afmeet.

Amandelschilfers zijn de uitzondering op de regel: dit kun je niet zelf en koop je dus altijd kant-en-klaar in de supermarkt.

4 Wat als je de juiste noten niet in huis hebt?

Helaas: geen pecannoten te vinden in de supermarkt voor je pecannotentaartjes… Gelukkig kun je ze perfect vervangen door walnoten. Macadamianoten kun je vervangen door pinda- of cashewnoten. En in plaats van amandelen kun je ook pistaches of hazelnoten gebruiken. Je gebak zal een klein beetje anders smaken, maar minstens even lekker.

Onze favoriete recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen