Meest recente artikelen

Deze 8 ingrediënten zijn supergezond voor je hart

Gezond

Deze 8 ingrediënten zijn supergezond voor je hart Artikel

Je hart gezond houden is dé sleutel tot een gezond leven. Dat je best niet kunt roken, stress moet beperken en regelmatig moet bewegen wist je al. Maar wist je ook al dat deze 8 voedingsmiddelen een positief effect hebben op je hart?

1 Spinazie en andere groene groenten

Hoe groener de groente, hoe gezonder! Denk aan groenten zoals spinazie, andijvie, broccoli, paksoi … Het chlorofyl – de stof die deze groenten hun groene kleur geeft – bevat veel magnesium, en dat is goed voor het hart. Verder bevatten ze ook veel kalium, dat een hoge bloeddruk voorkomt.

2 Bessen

Alle bessen zijn gezond, maar eet vooral bosbessen, blauwe bessen, braambessen, frambozen en veenbessen. Zij barsten van de flavonoïden en andere antioxidanten.

3 Wilde zalm en andere vette vissen

Vette vis is rijk aan gezonde onverzadigde vetten en vetzuren als omega-3. Dat laatste helpt hartritmestoornissen en aderverkalking te voorkomen, waardoor het risico op een hartinfarct verkleint. Vette vissen zijn bijvoorbeeld zalm,  makreel, paling, sardines en haring. Probeer zeker één à twee keer per week vis op het menu te zetten.

4 Onbewerkte noten en zaden

Walnoten, amandelen, pijnboompitten … Ze zijn niet alleen lekker maar ook supergezond! Noten, zaden en pitten bevatten veel onverzadigde vetten en vetzuren, mineralen, vitaminen, eiwitten, antioxidanten en voedingsvezels. Let er wel op dat je onbewerkte noten koopt, dus geen gezouten, gebrande of geroosterde noten.

5 Asperges

Ze zijn bij ons helaas maar 2 maanden per jaar vers beschikbaar, maar asperges bevatten weinig calorieën en veel calcium, kalium, vezels, antioxidanten en vitamine E, B en C.

6 Tomaten

Tomaten bevatten lycopeen: een krachtig antioxidant dat vernauwing van de bloedvaten voorkomt en zo de kans op een hartinfarct vermindert. Verder zijn ze ook rijk aan kalium, dat onder andere belangrijk is voor de geleiding van prikkels naar je hart.

7 Knoflook

Knoflook brengt het cholesterolgehalte in evenwicht en verlaagt een hoge bloeddruk.

8 Groene thee

Groene thee bevat veel en sterke antioxidanten, die zowel je hart als bloedvaten beschermen. Drink dagelijks 3 koppen groene thee (maar ook niet meer) voor een maximaal resultaat.

Nog een paar algemene tips

  • Eet veel groenten en fruit: minstens 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag.
  • Eet gevarieerd en niet te veel.
  • Doe rustig aan met verzadigde vetten en zout.
  • Drink voldoende water. Je zou zo'n 1,5 liter per dag moeten drinken.
  • Drink alcohol met mate. Vrouwen kunnen beter niet meer dan 1 glas alcohol per dag drinken, mannen 2. Gelukkig bestaan er ook heerlijke mocktails om van te genieten bij het aperitief.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube.  Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen