Meest recente artikelen

Dit is de snelste manier om je koelkast schoon te maken

Klaar binnen 't halfuur

Dit is de snelste manier om je koelkast schoon te maken Artikel

Je koelkast schoonmaken: het lijkt misschien een hels karwei, maar als je 't op de juiste manier doet, ben je er op een halfuurtje vanaf. Wij verklappen je hoe je 't aanpakt.

Je koelkast schoonmaken hoeft écht niet lang te duren als je dit stappenplan volgt:

1. Maak je koelkast leeg

First things first: haal alles, maar dan ook álles uit je koelkast. Je moet immers elk hoekje en kantje vlot kunnen bereiken. Trouwens: al die potjes op tafel geven je vast extra motivatie om de klus zo snel mogelijk te klaren. Maak drie stapels:

  1. Herbruikbare potjes
    Ga je de restjes die erin zitten nog opeten? Laat ze dan nog even staan. We hebben trouwens ook een verzameling recepten met restjes! Als je de kliekjes toch niet meer gaat opeten, gooi ze dan weg en was de potjes af of stop ze in de vaatwasser. Achterblijvende geurtjes kun je trouwens zo aanpakken.
  2. Voedsel dat vervallen is of waarvan je weet dat je het niet meer zult gebruiken
    Is de houdbaarheidsdatum overschreden? Weg ermee! Ga jij het niet meer opeten, maar is het wel nog prima? Doneer het dan.
  3. Voedsel dat nog goed is

2. Maak de verpakkingen schoon

Ketchupflessen, bokalen, andere plastic verpakkingen … De kans is groot dat ook de dingen die opnieuw in de koelkast moeten, niet honderd procent proper zijn aan de buitenkant. Maak ze schoon met een vochtige doek en droog ze daarna af; anders riskeer je schimmels.

3. Koelkast schoonmaken: vergeet de binnenkant niet!

Neem eerst al de loszittende delen eruit en was ze grondig af met afwasmiddel en warm water. We moeten je teleurstellen: de meeste onderdelen mogen niet in de vaatwasser, dus je zult het met de hand moeten doen.

Maak ook de binnenkant van de koelkast schoon met afwasmiddel en water. Sommige bloggers zweren bij een mengsel van azijn en water, maar dat raden we niet aan: azijn kan kunststof aantasten. Niet onbelangrijk: werk van boven naar beneden! Droog alles af met een propere doek. Twee plekjes die je niet uit het oog mag verliezen: de rubberen afsluitingen aan de deuren en het afvoerputje in de bodem (je kunt ze allebei het vlotst proper krijgen met een wattenstaafje of een tandenborstel).

4. Vergeet de buitenkant niet

Ook de deur van je koelkast (en de zij- en achterkant, als je geen ingebouwd exemplaar hebt), verdient een schoonmaakbeurt. Is je koelkast gemaakt uit kunststof? Dan kun je hetzelfde sopje gebruiken als dat voor de binnenkant. Roestvrijstalen koelkastdeuren kun je extra doen glanzen met plantaardige olie. Droog wél na met een keukenpapiertje om het overtollige vet te verwijderen.

5. Laad de koelkast opnieuw in

Bijna klaar! Nu je al de overblijvende producten voor je hebt staan, heb je een prima overzicht van wat je nog in huis hebt. Dit is hét uitgelezen moment om je koelkast opnieuw in te delen volgens de regels van de kunst.

En dan nu: genieten maar!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen