Meest recente artikelen

Hoe kun je confituur het best bewaren (en hoe lang)?

Bewaar de zomer in een potje

Hoe kun je confituur het best bewaren (en hoe lang)? Artikel

Ook zo trots op je potjes zelfgemaakte confituur? Die wil je natuurlijk in optimale omstandigheden bewaren, zodat je er de rest van het jaar van kunt genieten. Wij vertellen hoe!

Als je netjes gewerkt hebt, zoals het hoort, dan zijn je bokaaltjes zelfgemaakte confituur meestal minimaal 1 jaar houdbaar, en vaak zelfs langer. Tenminste, als je ze op een donkere, droge en koele plek bewaart. De kelder is ideaal. Plak etiketjes op je bokalen met de datum waarop je de confituur gemaakt hebt, zo weet je altijd welke confituur eerst op moet.

Eens een potje geopend is, bewaar je het best in de koelkast. Dat doe je ook best met bokaaltjes die niet vacuüm getrokken zijn na het afkoelen (dus waarvan de dekseltjes niet naar binnen getrokken zijn als het schroefdeksels zijn, of los zitten als het om van die confituurpotjes met rode rubbers gaat). Die zijn best nog een tijdje houdbaar, maar minder lang dan de bokaaltjes die wel vacuüm zijn. Je eet ze daarom best eerst leeg.

Steriliseren helpt!

Wil je je confituur zo lang mogelijk houdbaar maken, steriliseer dan altijd je bokalen en dekseltjes: zo geef je bacteriën zeker geen kans. Ook de bokaaltjes ondersteboven laten afkoelen helpt om de houdbaarheid te verlengen.

De uitzondering: confituur met weinig of geen suiker

Het belangrijkste bewaarmiddel in je confituur is suiker. Confituur maken zonder of met minder suiker kan, maar hou er wel rekening mee dat deze niet zo lang houdbaar is als traditionele confituur. Zes weken zal zowat het maximum zijn. Maak er dus best geen te grote hoeveelheden van, en bewaar de bokaaltjes in de koelkast, ook als ze nog niet geopend zijn.

Gebruik je zintuigen

Open je een bokaaltje confituur dat eigenlijk nog goed zou moeten zijn, maar dat er niet meer fris uit ziet of onaangenaam ruikt? Of waar zelfs wat schimmel op staat? Het spreekt voor zich dat je dit wegdoet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen