Meest recente artikelen

Lactose-intolerant? Deze kazen kun je toch eten

Ook jij kunt een kaasplankje samenstellen!

Lactose-intolerant? Deze kazen kun je toch eten Artikel

Wist je dat je kaas niet van het menu hoeft te schrappen als je lactose-intolerant bent? Sommige soorten kun je wel nog met een gerust hart op tafel zetten. Een overzicht!

Kazen zonder lactose

Ben je lactose-intolerant, volg je het FODMAP-dieet of heb je last van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS)? Ook dan kun je gewoon kaas blijven eten – je moet enkel de juiste soorten – de kazen zonder lactose – weten te kiezen. Vooral oude, lang gerijpte kazen zijn dikwijls een goede keuze. Hoe dat komt? De melkzuurbacteriën die erin zitten, voeden zich met de lactose. Hoe langer de kaas rijpt, hoe meer de bacteriën de kans krijgen om de lactose op te peuzelen. Wij zetten een aantal van die oude kazen op een rijtje en geven je er meteen enkele toprecepten bij.

Opgelet: bepaalde kazen bevatten zodanig weinig lactose waardoor ze bij een 'doorsnee' lactose-intolerantie geen probleem geven, maar wel bij een zeer ernstige variant. Ga dus eerst te rade bij een dokter voor je ervan eet.

Niet veel zin om zelf te koken vandaag? Onze collega's bij Libelle maakten een lijstje van restaurants waar je lactosevrij kunt eten.

Emmental

Gruyère

Brie

Camembert

Cheddar

Pecorino

Hollandse harde kaas (zoals Gouda en Edammer)

Gorgonzola

Parmezaan

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen