Meest recente artikelen

Kerstfeest zonder stress? Dat doe je zo!

Zo kun jij ook lekker genieten

Kerstfeest zonder stress? Dat doe je zo! Artikel

Koken voor meer mensen dan je gewoon bent, en feestelijke gerechten dan nog, het zorgt in veel keukens voor kerststress. Met deze tips laat je het niet aan je hart komen.

1 Zet het eten gewoon op tafel

Wie zegt er dat je gasten crèmes en zalfjes en torentjes op hun bord verwachten? En moet het echt elk jaar gevulde kalkoen met kroketten zijn? Kerstmis gaat om gezelligheid en om samenzijn. Zet wat lekkers op tafel en laat iedereen zichzelf bedienen, of zelf koken.

Hoezo?

Ga voor een kaasschotel, een luxueuze schaal fruits de mer, of maak het gezellig met gourmet, fondue of steengrill. Wil je toch nog zélf iets doen, maak dan een lekkere chutney bij de kaasplank of leg bij je gourmet kaartjes met lekkere smaakcombinaties op tafel. Er zijn trouwens ook trucjes om die gourmetlucht uit je huis te krijgen!

Onze suggesties

2 Ga voor een buffet

Oma is niet dol op champignons. Nonkel Ludo eet geen vis. En het nieuwe lief van je neefje is veganistisch. Hoe maak je iets voor al die verschillende voorkeuren in één moeite door iets lekkers? Een feestelijk buffet is de oplossing.

Hoezo?

Maak alles vooraf klaar, stal het mooi uit op een aparte tafel en laat iedereen nemen wat hij of zij zelf lekker vindt. Een koud buffet of een dessertenbuffet zijn klassiekers, maar wat dacht je bijvoorbeeld van een fastfoodbuffet met kerstige hamburgers, luxehotdogs en verschillende toppings? Een sushibuffet? Een Mexicaans buffet met taco’s, tortillas en chili con of sin carne? Een wafel- of pannenkoekenbar? De mogelijkheden zijn eindeloos. Tip: werk als je vegetariërs of veganisten over de vloer krijgt standaard met plantaardige groentebouillon voor soepen en sauzen, dan hoef je daar al geen variant meer van te maken zonder vlees. En geef room en toppings altijd apart bij de soep.

Onze suggesties

3 Hou een potluck party

Of anders gezegd: laat alle gasten iets te eten meebrengen. Spreek vooraf goed af wat het thema is en wie welk gerecht gaat klaarmaken.

Hoezo?

Bij deze formule maken alle gasten zelf een gerecht klaar, dat ze meenemen naar het feest. Stoof- en ovenschotels, salades, koekjes en gebak zijn gemakkelijk te vervoeren en dus ideaal. Ook tapas en mezze zijn geschikt, omdat ze perfect koud of op kamertemperatuur geserveerd kunnen worden. Ga vooraf wel even na of je indien nodig de oven, frituurpan of diepvriezer van de gastvrouw of -heer kunt gebruiken. Het zou zonde zijn om die prachtige zelfgemaakte ijstaart al tijdens het aperitief te zien smelten!

Onze suggesties

Volg ons op FacebookInstagramPinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen