Meest recente artikelen

Iedereen brengt iets mee: alles voor je potluck dinner of kerstbuffet

Heerlijke kersttafels!

Iedereen brengt iets mee: alles voor je potluck dinner of kerstbuffet Artikel

Geen gezelligere aanblik dan een heerlijk kerstbuffet. Al deze gerechten maak je makkelijk vooraf en kun je meenemen naar een potluck party. Koud of warm, vlees, vis of veggie: elke gast smult mee!

Is het concept van het kerstfeest dit jaar een potluck dinner? Met onze tips leid je alles in goede banen. Van wat je al vooraf kan doen tot en met de juiste cuisson van je gebraad. Of wat te doen met speciale diëten of intolleranties. We zochten zelfs uit hoe je alles in perfecte staat op het kerstbuffet krijgt.

Plan je kerstbuffet: dit doe je vooraf

Dankzij een goede planning wordt dit de meest stressvrije kerst ooit.

3 weken op voorhand

  • Controleer of je servies nog compleet is.
  • Verzamel al je favoriete feestrecepten. Maak er een gezellig moment van met een boekje en een koekje.
  • Maak je menu en vraag aan je gasten of je rekening moet houden met allergieën.

2 weken op voorhand

  • Stel een uitgebreid boodschappen­lijstje op.
  • Bestel speciale ingrediënten zoals vlees, wild en gevogelte, speciale kazen, vis, brood en patisserie.
  • Koop alvast droge ingrediënten zoals wijn, frisdrank en voorraadkasttoppers.
  • IJsdesserten kun je nu al maken en invriezen.
  • Maak chutneys en bouillons. Vries de bouillon in en bewaar de chutney in goed gesteriliseerde potjes.

1 à 2 dagen op voorhand

  • Maak je koelkast leeg.
  • Shop de laatste verse ingrediënten en sorteer ze per gerecht. Hang de recepten die je wilt maken op de koelkast.
  • Start met de voorbereidingen. Doe zoveel mogelijk vooraf: snij groenten, maak puree voor de kroketten en marineer het vlees. Stop alles in goed afgesloten potjes.

De dag zelf

Leg de laatste hand aan je gerechten en geniet ontspannen van de laatste kookuurtjes voor je gasten komen. Probeer 2 uur op voorhand klaar te zijn. Dan kun je zowel de tafel als jezelf naar de meest feestelijke versie omtoveren.

Kerstbuffet op verplaatsing? 4 transporttips

  • Kies altijd voor een goed afgesloten schaal of potjes met aangepast deksel om al dat lekkers te vervoeren. Stapel ze netjes in een curverbak of opvouwbaar krat. Steek nog enkele keukenhanddoeken tussen de schalen, zo verschuift er niets tijdens het transport.
  • Heb je een speciaal vleesmes, een extra grote pot of een soepwarmer nodig? Vraag op voorhand aan de gastvrouw of -heer of die beschikbaar zijn op de plaats van het feest. Voorzie anders zelf de nodige tools.
  • Serveer je een salade tijdens de potluck? Kies dan voor een stapelbare foodcontainer, met verschillende lagen en een handvat. Zo'n tiffin box wordt al jaren in India gebruikt door restaurants om lunches rond te brengen. Een duurzaam alternatief dus, en je kunt je salade ter plaatse samenstellen.
  • Taart of cupcakes als dessert? Dan is het goed om te weten dat er speciale draagbare taartvormen met handvat bestaan. Handig!

Grote hoeveelheden, langer koken?

  • Een pan met 5 kilogram aardappelen gaart minder snel dan een kilootje krieltjes. Hou hier dus rekening mee bij de voorbereidingen. Reken voor grotere hoeveelheden aardappelen en groenten altijd wat extra tijd.
  • Ook voor ovenbereidingen voorzie je best wat extra tijd. Doordat je een grotere hoeveelheid groenten wilt garen, leg je vaak net iets te veel op een bakplaat. Hierdoor krijgen niet alle groenten de ruimte die ze nodig hebben om lekker krokant te garen. Zo ben je vaak langer bezig om de juiste cuisson te bereiken. Probeer twee bakplaten te gebruiken en warm je oven ruim op voorhand voor.
  • Een groter stuk vlees hoeft níét per se langer te garen in de oven. De baktijd hangt vooral af van de dikte. Een plat, lang stuk heeft dus minder tijd nodig dan een dikker stuk. Gebruik een kerntemperatuurmeter om de cuisson van je vlees te checken. Dan zit je altijd goed. Stop hem in het dikste gedeelte van het vlees, en niet te dicht bij een bout.

Ideale kerntemperatuur

  • Rundvlees, lamsvlees, hert en ree
    Bleu: 50°C, rosé: 55 à 60°C, doorbakken: vanaf 65°C
  • Varkensgebraad
    65 à 75°C
  • Gevogelte
    70 à 75°C (hoger kan ook, maar dan wordt het vlees droger)

Kerstbuffet voor iedereen

Ben jij de gastvrouw of -heer? Vraag dan enkele weken op voorhand aan jouw vrienden en familie of er allergieën zijn. Probeer je menu hierop af te stemmen zonder dat je de avond zelf al te veel aanpassingen hoeft te doen. Vraag ook aan de mensen met een allergie of ze zelf een specifiek product gebruiken of graag lusten.

Lactosevrij?

Let dan op voor alle gerechten waarin melk, room of kaas gebruikt worden. Voor room en melk kun je alvast rekenen op plantaardige alternatieven. Denk aan soja-, haver-, amandel- of kokosmelk. Opgelet: kies altijd voor de ongezoete variant. Check sowieso de etiketten van ingrediënten. Ook producten waarvan je het minder verwacht, zoals chocolade, kunnen immers lactose bevatten. Boter en sommige hardere kazen bevatten daarentegen nauwelijks lactose. Maar ook hier is het advies: controleer het etiket.

Suikervrij?

Een kneepje honing in de dressing? Een lepeltje suiker in de uienchutney? Niet enkel in bak-recepten stoot je op suiker. Voor bakrecepten bestaan er veel op maat gemaakte alternatieven zoals tagatesse en stevia. Daarmee kun je die hoeveelheid (soms zelfs 1 op 1) vervangen. In hartige gerechten is het soms echter een beetje zoeken. Voeg bijvoorbeeld een geraspte appel of ongezoete compote toe aan een stoofpotje. Kies voor zoetere groenten zoals zoete aardappel, pompoen, rode paprika of een 'zoetere' specerij zoals kaneel. Een vulling op smaak brengen kan met gedroogd fruit zoals dadels, veenbessen en rozijnen.

Glutenvrij?

Als je glutenvrij kookt, mag er geen spoortje gluten in je gerecht zitten. Alle producten op basis van tarwe, spelt en rogge zijn dus uitgesloten. Ook havermout, sojasaus en zelfs bouillonblokjes kunnen sporen van gluten bevatten, maar hier is gelukkig een alternatief voor. Tamari is een glutenvrij alternatief voor de klassieke sojasaus. Ook de meeste artisanale bouillons worden gemaakt zonder toegevoegde gluten.

Recepten voor je kerstbuffet of potluck dinner

Kies voor warm of koud, of gewoon allebei. Al deze gerechten vormen samen een heerlijk kerstbuffet, waarin elke gast zijn gading vindt. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Op het koude kerstbuffet

Op het warme kerstbuffet

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen