Meest recente artikelen

Zo maakt redactrice Jolien de perfecte pompoensoep

Lekker eenvoudig

Zo maakt redactrice Jolien de perfecte pompoensoep Artikel

Redactrice Jolien houdt van experimenteren in de keuken. Ze ging op zoek naar het perfecte recept voor pompoensoep en verklapt al haar geheimen.

De perfecte pompoensoep, die maak je binnenkort zelf! Hieronder deelt Jolien haar allerslimste tips.

De perfecte pompoensoep? Kies de perfecte pompoen!

In principe kun je elke pompoen gebruiken voor soep, maar hok­kaido's en butternuts zijn het populairst. Het vruchtvlees van een grote halloween­ pompoen heeft iets minder smaak. Als je die gebruikt, zul je je soep iets meer pit moeten geven. Denk aan een klein pepertje, gember of kerriepoeder.

Pompoen schillen of niet?

Een pompoen schillen hoeft niet, zeker niet bij een hokkaidopompoen. De schil zorgt net voor een lekkeresmaak en mooie donkere kleur. Als je 'm lang genoeg kookt of roostert, wordt de schil zo zacht dat je die makkelijk met een staafmixer kunt pureren. Bij andere pompoenen hangt het af van de dikte van de schil en hoe oud de pompoen is.

Roosteren

Om die intense, zoete smaak uit je pompoen te halen is roosteren in de oven een must. Dé belangrijkste vuistregel: zorg dat de partjes genoeg ruimte krijgen en dat ze elkaar niet raken. Als ze te dicht bij elkaar liggen, zullen ze stomen en zompig worden in plaats van krokant en bruin.

Homemade bouillon

Je soep valt of staat natuurlijk bij een lekkere bouillon. Dat kan je favoriete kant-en-klare bouillon zijn, maar je kunt 'm ook makkelijk zelf maken. Snij groenten als ui, selder, wortel, wat peterselie en een laurierblad in grove stukken. Bedek met 1,5 liter water. Laat 20 minuten sudderen, het liefst net onder het kookpunt, en zeef. Tip: wil je graag kippenbouillon? Voeg dan een soepkip toe. Dan moet je de bouillon wel langer laten koken.

Neem de tijd

Voor een perfecte pompoensoep moet je de smaken rustig opbouwen. Groenten zoals ui, knoflook, selder en wortel zijn niet voor niets vaak van de partij. Ui is sowieso onmisbaar. Laat de ui eerst rustig in olie (of boter) fruiten met een beetje zout en je eerste smaakfundament is al gelegd. Zorg dat de uien lang genoeg kunnen stoven voor je andere ingrediënten toevoegt. Ze moeten hun zachte zoete smaak kunnen ontwikkelen. Je ruikt het wanneer ze goed zijn.

Voor knoflook-lovers

Als je knoflook snippert en bakt op hoge tempe­ratuur, bijvoorbeeld in de oven bij de pompoen, wordt hij bitter. Beter is het dus om 'm op het einde bij de uitjes nog even zachtjes mee te laten fruiten. Hou je toch van de intense smaak van oven­knoflook? Leg dan een volledig teentje met schil mee op de bakplaat. Hij zal zo zacht worden dat je 'm uit het schilletje kunt knijpen.

Een soepmaker, een goed idee voor de perfecte pompoensoep?

Een soepmaker is handig, want buiten groenten in grove stukken snijden hoef je niets te doen. Ideaal om snel een gezonde soep op tafel te toveren. Maar er zijn ook een paar kanttekeningen: zo is de capaciteit vaak te klein voor een groot gezin. Ook stooft zo'n soepmaker de groenten niet eerst aan, waardoor je wat minder smaak in je soep krijgt. De soep is dan wel weer zijdezacht. Het is dus maar wat je zelf het belangrijkst vindt. Lees hier meer over de voor- en nadelen van een soepmaker.

Extra romig

Gepureerde pompoen is van zichzelf al romig, maar je kunt die heerlijke textuur nog extra accentueren door een bloemige aardappel of wat courgette toe te voegen. Ook een beetje room of roomboter geeft je soep extra smaak en een zacht karakter.

Hou je van room in je soep (of kies je voor een slank alternatief)? Doe deze er pas bij als je zeker weet dat je de soep zal opeten. Vermijd het om soep met room in te vriezen. De kans dat de soep gaat schiften als je ze weer opwarmt, is groot.

Help, te heet!

Oh oh… je deed een pepertje in de soep en nu is ze te pikant. Een beetje room of yoghurt brengt verlichting, maar lost het probleem niet op. De beste oplossing is om gewoon nóg een portie klaar te maken, maar dan zonder pepertje. Zo kun je ze mengen, wordt de smaak milder en hoef je niets weg te gooien. Bovendien heb je dan een extra voorraad pompoensoep: handig!

Beter bewaren

Laat de soep in een uur zonder deksel afkoelen tot kamertemperatuur. Dek ze vervolgens af en zet ze in de koelkast. Zo blijft je soep vier tot vijf dagen goed. Wil je ze nog langer bewaren? Giet ze kokend heet in een glazen pot en draai er meteen het deksel op. Zo blijft ze tot wel tien dagen goed.

Homemade croutons

  1. Snij brood in blokjes. Ga het liefst voor niet te vers brood, want het mag niet kruimelen. Als je niet van de harde korstjes houdt, snij je ze eraf.
  2. Verwarm een bodempje olijfolie en een klontje boter in een pan. Voeg de blokjes brood toe en bak ze goudbruin aan alle kanten. Bestrooi met zout of voeg andere smaak­makers toe, zoals geperste knoflook of wat geraspte parmezaan.
  3. Laat de croutons uitlekken en af­ koelen op een bord met keukenpapier.

Liever geen croutons? Ook deze toppings zijn heerlijk!

Pompoensoep 4x anders

  • Lekker Thais met chilipeper, gember, kokosmelk, een beetje limoensap en verse korianderblaadjes. Je kunt het jezelf ook makkelijk maken en een lepeltje rode currypasta mee roerbakken met de ui.
  • Ga voor Indiase smaken met kerriepoeder! Ook de Franse versie, vadouvan, is een heerlijke smaakmaker bij pompoen. Je kunt ook wat linzen toevoegen om er een volwaardige maaltijdsoep van te maken.
  • In Marokko is pompoensoep met ras-el-hanout populair. Stoof het kruid gewoon mee met de uien. Hou het eenvoudig of ga all the way en doe er nog kikkererwten, gember en wat kaneel bij.
  • Met extra groenten: pompoen past perfect bij wortel en zoete aardappel! Voor een gerookte smaak kun je nog een klein beetje gerookt paprikapoeder toevoegen op het einde. Met een lepeltje harissa zorg je voor extra pit.

Het ultieme recept van Jolien voor de perfecte pompoensoep

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Jolien Hens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen