Meest recente artikelen

Dit is het keto-dieet

Hot and happening in de foodwereld

Dit is het keto-dieet Artikel

Het ketogeen dieet of kortweg keto-dieet is tegenwoordig razend populair. Maar wat houdt het dieet precies in, en is het gezond? Wij zochten het uit.

De basisprincipes

Heel kort en eenvoudig gezegd: bij het ketogeen dieet neem je zo weinig mogelijk koolhydraten op, maar mag je wél vetten eten. In een ideaal scenario bestaat 5 à 10 procent van je voeding uit koolhydraten, 10 à 20 procent uit eiwitten en de rest uit vetten.

Hoe werkt het ketogeen dieet?

Je lichaam heeft koolhydraten nodig om energie te produceren. Het teveel koolhydraten dat je opneemt, slaat je lichaam op als vet. Als je een pak minder koolhydraten gaat eten, is je lichaam genoodzaakt een andere energiebron te zoeken: vet. Die verandering in het lichaam wordt 'ketose' genoemd.

Bekende fans

In Hollywood is het keto-dieet al een hele tijd een geliefde levensstijl: onder anderen Gwyneth Paltrow, Halle Berry en model Adriana Lima zijn er dol op. Dichter bij huis liet Sergio Herman een tijd geleden optekenen door De Tijd al 6 kilo lichter te zijn na het invoeren van de keto-regels.

Kritiek op het keto-dieet

Verschillende diëtisten raden het niet aan om meteen in zo'n keto-dieet te 'springen': het gewicht dat je verliest, zou vooral uit vocht bestaan, en je zou niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Bovendien, zo zeggen ze, zul je als je stopt met het dieet, meteen weer aankomen.

Reactie van keto-chef Julie Van den Kerchove

Hoe zit dat nu eigenlijk met de gezondheidsvoordelen van het keto-dieet? Wij vroegen het aan Julie Van den Kerchove, bekend van haar website Julie's Lifestyle en haar succesvolle kookboeken waarin de keto-keuken centraal staat.

Wat vind je ervan dat het keto-dieet ook zijn weg vindt naar bekende Vlamingen en Nederlanders?

"Voor veel mensen is 'keto' nog een relatief nieuw begrip, dus ik vind het erg leuk dat ook bekende mensen de positieve effecten van de keto-keuken ontdekken: zij hebben voor velen een voorbeeldfunctie. Als hun fans lezen dat het ketogeen dieet bij hen werkt om rust te vinden in hun hoofd en lichaam, dan kan dat inspirerend werken."

Een van de aanlokkelijke elementen van het ketodieet is dat je geen calorieën hoeft te tellen, maar we nemen aan dat als je zonder nadenken bij elk gerecht een grote lepel mayonaise eet, je toch niet echt goed bezig bent.

"Klopt. In de media wordt dat soms een beetje ongenuanceerd voorgesteld. Het is inderdaad belangrijk om te weten dat de keto-keuken niet als een dieet mag aanvoelen. Calorieën tellen hoeft dus niet, maar het gaat wél om gezonde keuzes maken. De basis van mijn keuken zijn altijd groenten, aangevuld met goede vetten. Een lepel mayonaise kán, maar hoeft niet altijd."

We weten dat er verzadigde en onverzadigde vetten bestaan. Zijn alle soorten vetten 'geschikt' voor het aanmaken van ketonen?

"Daar wordt de laatste tijd ontzettend veel onderzoek naar gedaan. In mijn boeken Het Keto Plan en Go Keto lees je dat ik omega 3- en omega 9-vetten aanraad, omdat ze de ontstekingsbalans in je lichaam op een positieve manier beïnvloeden en je hersenen voeden. Kies dus voor noten, zaden, vette vis en gevogelte van goede kwaliteit, echte boter … En de toppers zijn voor mij echt extra vierge olijfolie en kokosolie. Wat ik liever niet gebruik, zijn geraffineerde olies; die verhogen de ontstekingsgraad net."

Heb je nog tips voor wie net begint met het ketodieet? Kun je er meteen invliegen of bouw je het beter geleidelijk aan op?

"Je kunt het op twee manieren aanpakken: ofwel doe je het rustig aan, ofwel pas je meteen je levensstijl aan.

In het eerste geval geef je jezelf eerst 2 à 4 weken de tijd om te detoxen van snelle suikers. Zo krijgen je smaakpapillen de tijd om te wennen en kun je 'afkicken'. Tenslotte gaat het echt om een suikerverslaving!

In het tweede geval, als je je meteen voor 100% aan het dieet wilt houden, moet je met enkele zaken rekening houden. Je lichaam gaat in detoxmodus, dus de eerste weken moet je extra veel water drinken, om gifstoffen die vrijkomen vlot af te voeren. Bovendien blijf je best in beweging: elke dag een wandeling maken is ideaal. Intensief sporten in die eerste weken raad ik af.

In ieder geval is het erg belangrijk om niet bang te zijn van vetten. Je hebt ze echt nodig als alternatieve brandstof. Het is dus in geen geval de bedoeling dat je honger lijdt!

Ik vind het ook niet aan te raden om die tamelijk 'strenge' eerste fase door te trekken. Het gaat erom dat je de juiste balans vindt. Eet je bijvoorbeeld keto in de week? Dan kun je in het weekend gerust genieten van een verse pistolet. En als ik op restaurant zin heb om te proeven van een pizza, zal ik dat ook gewoon doen."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen