Meest recente artikelen

Koekjes: welk ingrediënt doet wat?

Slim

  • Deel dit artikel:
Koekjes: welk ingrediënt doet wat? Artikel

Boter, suiker, bloem… Elk ingrediënt in een koekje heeft z’n specifieke functie. Ontdek hier wat het met je koekje doet.

Boter

Het is belangrijk dat je boter niet smelt maar op kamertemperatuur (20°C) kneedt, want gesmolten boter zorgt voor bruin, gebarsten gebak. Het beste resultaat krijg je als je boter en suiker gedurende 10 minuten tot een witgele, luchtige massa klopt. Je gebak zal even luchtig zijn. Tip: kies voor ongezouten rooomboter van goede kwaliteit en laat bakboter of margarine links liggen.

Suiker

Je kunt voor suiker met een fijne korrel of een grove korrel kiezen. Hoe grover de korrel, hoe krokanter het eindresultaat want de korrel lost minder snel op. Hou je van goudbruin gebak? Kies dan voor lichtbruine tot bruine (riet)suiker die iets minder zoet is dan kristalsuiker.

Bloem

Gebruik zelfrijzende bloem, bloem met bakpoeder of bloem met gist dat je enkele uren laat rijzen. Tip: aan 500 g bloem voeg je 16 g bakpoeder toe. De laatste mix geeft het beste resultaat, maar vraagt ook het meeste werk en tijd. Door het kneden en rijzen wordt je deeg (en je gebak) tegelijkertijd luchtig, mals en stevig

Werk je koekjes af met chocolade, noten, rozijnen, … naar smaak. Deze ingrediënten maken er pas echt ’n onvergetelijk koekje van.

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen