Meest recente artikelen

Al jouw vragen over cake bakken beantwoord

SOS Sofie

Al jouw vragen over cake bakken beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. Deze keer heeft ze heel wat tips over cake bakken. Bekijk zeker ook de video!

Video: Sofie beantwoordt al jullie vragen over cake bakken

Bekijk nog meer video's op ons YouTube-kanaal.

Christel: "Mijn cake wordt niet luchtig. Wat doe ik fout?"

Meestal begint het al bij het begin: het kloppen van de boter en de suiker. Dit moet vrij lang, want hoe meer lucht je van bij het begin in je cake brengt, hoe luchtiger hij zal zijn na het bakken. Dan voeg je een voor een de eieren toe en mixt tot ze volledig door het beslag zijn opgenomen vooraleer je weer een ei toevoegt. En vervolgens voeg je de bloem toe: niet alles ineens, maar in een paar keer. Gebruik zeker de juiste bloem: zelfrijzende bloem, of patisseriebloem met bakpoeder erdoor. Bloem om brood te bakken is minder geschikt voor cake: je cake wordt er droger van. Eens de bloem door het beslag is opgenomen, moet je stoppen met mixen: als je te lang doorgaat, gaan de gluten van de bloem werken en krijg je een taaie cake.

Marie-José: "Als ik cake maak in een tulbandvorm, moet ik dan dubbel zoveel deeg maken?"

Dat hangt ervan af wat de inhoud van je tulbandvorm is. Dat kun je nameten door 'm te vullen met water, en het water dan in een maatbeker te gieten. Doe vervolgens hetzelfde met de cakevorm waar je gewoonlijk je cake in bakt. Kan er meer water in de tulbandvorm? Dan mag je er meer deeg in doen. Hoeveel meer precies, moet je dan wel nog even uitrekenen. Het makkelijkste is als je eerst je gewone beslag herrekent naar de hoeveelheden per ei, en dan alles voor bijvoorbeeld 1 of 2 eieren extra toevoegt.

Melissa: "Kun je aan een basisbeslag voor cake alle fruit toevoegen?"

Je kunt al het fruit dat niet te nat is, toevoegen. Eventueel wentel je het eerst even door wat bloem zodat de stukjes fruit niet naar de bodem zakken. Vers fruit geeft altijd het mooiste resultaat, maar bij gebrek daaraan kun je ook diepvriesfruit gebruiken. Hou er wel rekening mee dat dit je beslag wat vochtiger kan maken en dat je cake dus misschien wat langer moet bakken.

Tiny: “Moeten mijn kleine cakejes minder lang in de oven, of moet ik de temperatuur lager zetten?”

Kleinere cakejes (bijvoorbeeld cupcakes) moeten minder lang in de oven dan een grote cake. Voor cupcakes is ongeveer 20 minuten voldoende, terwijl een grote cake er al snel een uur of langer in moet. Je bakt ze allemaal op dezelfde temperatuur. Maar, ga je voor dezelfde hoeveelheid beslag een kleinere maar hogere vorm gebruiken, dan moet je de oventemperatuur ook iets verlagen. Anders is de buitenkant van je cake al klaar maar is hij in het midden nog niet gaar.

Petra: “Kun je cake invriezen?”

Ja, dat kan! Ik heb dat wel eens gedaan toen er veel over was van een feestje. Goed verpakken in aluminiumfolie en vervolgens in een diepvrieszakje is de boodschap, zo kan er geen lucht of vocht bij en krijg je geen vriesbrand. Je kunt de cake 3 maanden bewaren in de diepvriezer.

Stephanie: “Bak je cake best met hetelucht of met boven- en onderwarmte?”

In principe kun je alles wat moet rijzen het beste bakken op boven- en onderwarmte, maar het hangt ook wat van je oven af. Sommige ovens doen het net beter op hetelucht, maar dat is zeker niet de regel. Als je bakt met hetelucht krijg je soms een scheve cake of een cake die op een plek harder gebakken is dan op een andere plek. Ook droogt hetelucht je gebak makkelijker uit. Vergeet niet dat als je hetelucht gebruikt, je de oventemperatuur met zo’n 20% moet verlagen.

Kris: “Er blijft altijd een restje cake achter in de cakevorm. Hoe vermijd ik dat?”

Je vorm goed invetten is de boodschap. Dat kan op de klassieke manier, met een borsteltje, boter en bloem (laten zien), maar tegenwoordig bestaan er ook handige baksprays. Bloem hoef je dan niet meer te gebruiken.

Ayesha: “Is er een slimme techniek om de allermooiste chocoladekrul te verkrijgen in een marmercake?”

Het is wat oefenen, maar doe eerst de helft van het witte beslag in de beboterde vorm. Doe daarop het bruine beslag, en vervolgens de rest van het witte beslag. Neem dan een vork en maak draaiende bewegingen van boven naar onder en weer naar boven door het beslag. Hoe meer je draait, hoe meer krullen erin komen, maar draai ook niet te veel want dan gaan de twee kleuren mengen in plaats van krullen te maken. Probeer de randen van je vorm niet te raken, want dan loop je het risico dat je cake blijft plakken in de vorm. Wat ook kan, is om en om een lepel wit en een lepel bruin beslag in de vorm doen, en dan met een mes achtvormige bewegingen door het deeg maken.

Magda: “Moet je cake bakken met roomboter, of kan het ook met sojamargarine? En zo ja, smeerboter of bakken en braden?”

Ik vind cake met roomboter persoonlijk het lekkerste, al wordt een cake op basis van margarine meestal minder zwaar. Daarom gebruiken sommigen een deel roomboter en een deel margarine. Als je margarine gebruikt, kies dan altijd de variant voor bakken en braden. Smeerboter bevat te veel water voor gebak.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen