Meest recente artikelen

Mosselen kopen: hoeveel heb je nodig en waarop moet je letten?

Hoeveel gram koop je per persoon?

  • Deel dit artikel:
Mosselen kopen: hoeveel heb je nodig en waarop moet je letten? Artikel

Het is volop mosselseizoen, en dan smaken deze lekkere schelpjes natuurlijk het lekkerst. Met onze tips wordt mosselen kopen in de winkel een makkie.

De goedkoopste mosselen kopen, dat doe je in het mosselseizoen. Dat loopt van juli tot april. In veel supermarkten vind je dan promoties. De prijs is afhankelijk van het kaliber dat je koopt. Welke mosselcategorieën bestaan er allemaal? Wij vertellen je hoeveel mosselen je moet kopen per persoon.

Jumbo mosselen kopen?

Imperial, jumbo of super mosselen, je ziet het vaak op de verpakking staan. Maar wat wil dat precies zeggen? Er bestaan 5 mosselcategorieën of kalibers. Mosselen worden niet ingedeeld volgens de hoeveelheid mosselvlees die in de schelp zit, maar op basis van het aantal schelpen per kilogram. Een grotere schelp bevat niet noodzakelijk meer mosselvlees, maar is wel duurder.

  • extra: meer dan 70 stuks per kg
  • super: 60 tot 70 stuks per kg
  • imperial: 53 tot 60 stuks per kg
  • jumbo: 45 tot 53 stuks per kg
  • Goudmerk: 38 tot 45 stuks per kg

Het kaliber zegt trouwens niets over de smaak van de mosselen.

Hoeveel mosselen voorzie je per persoon? Lees verder onder de recepten.

Hoeveel mosselen per persoon?

Maak je mosselen klaar voor meerdere mensen? Inschatten hoeveel mosselen je nodig hebt is niet zo makkelijk. Je weet namelijk niet met zekerheid te zeggen hoeveel mosselvlees een pak mosselen bevat. Sommige mosselen moet je bovendien weggooien voor je ze klaarmaakt. Doorgaans zit in één kilogram mosselen ongeveer 250 g mosselvlees.

Voorzie gemiddeld 1 kg mosselen per persoon. Afhankelijk van je bijgerechten, is dit voldoende. Serveer je je mosselen met brood? Dan kan je beter wat meer mosselen voorzien, zo’n 1,2 kg per persoon.

Lees alles over mosselen

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen