Meest recente artikelen

Kunnen specerijen slecht worden?

Het vergeten kruidenrekje

Kunnen specerijen slecht worden? Artikel

Kook jij ook al heel erg lang met hetzelfde potje kruidnagel of kaneel? In elk kruidenkastje zijn er wel van die kruiden te vinden die al jarenlang meegaan. Maar wanneer vervang je ze het best?

Kruiden rotten zelden, dus we kunnen alvast niet aan de specerijen zien of het potje klaar is voor de vuilbak. Kruiden worden ook amper echt slecht. Er is haast nooit sprake van schimmel, tenzij je hen blootstelt aan vocht of warme temperaturen. Maar de kans dat je ziek wordt van slechte kruiden blijft heel klein.

Aroma

Kruiden verliezen na verloop van tijd wel een deel van hun aromatische kracht. Vooral gemalen kruiden worden na verloop van tijd minder kruidig. Denk aan kurkuma, gemalen gember, komijn, nootmuskaat. Ook de kruidenmengelingen als curry en garam masala vallen hieronder. Gemalen kruiden hebben namelijk geen harde schil meer die ze beschermt.

Na verloop van tijd verliezen alle kruiden hun smaak. Het is trouwens moeilijk na te gaan hoe vers de kruiden waren toen je ze in de winkel kocht. Toch zijn er een paar regels die je kan hanteren. Kruiden bijhouden kan voor:

  • 1 jaar bij gemalen kruiden
  • 2 jaar bij andere kruiden

En de beste aroma-test? Die doe je met je eigen neus. Het kan zeker geen kwaad om elk jaar eens grote kuis te houden in je kruidenkast. Alles wat niet echt meer aromatisch ruikt, kan je best vervangen.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen