Meest recente artikelen

Hoe hou je wespen weg van de tafel?

Geen paniek met deze tips

Hoe hou je wespen weg van de tafel? Artikel

Niks zo vervelend als een wesp die rond je hoofd komt hangen als je lekker een ijsje aan het eten bent of als er barbecuegerechtjes op tafel staan. Met deze tips hou je ze weg.

Wespen houden, net als wij, van zoete dingen: limonade, ijsjes, fruit… Maar wist je dat ze ook gek zijn op vlees? Geen wonder dat ze altijd onuitgenodigd verschijnen op je barbecue. Wij verzamelden wat tips om ze weg te houden.

1 Dek je drankjes af

Als je uit een glas drinkt, zie je meestal wel wanneer er wespen komen meedrinken, maar wie uit een blikje of flesje drinkt, kan pijnlijk verrast worden door de steek van een verstopte wesp. Dek daarom altijd je drankjes af. Dat kan door een cupcakepapiertje met een gaatje voor een rietje erin over je drankje te leggen. Het staat bovendien nog leuk ook! Alleen willen die papiertjes bij wat wind wel eens gaan vliegen. Dan kun je beter speciale dekseltjes gebruiken: die zijn wat zwaarder en blijven beter liggen.

Dek ook het eten op je tafel af, met een deksel of een vliegenkap in gaas of rotan. Als ze niet aan het eten kunnen, zullen de wespen snel andere oorden opzoeken.

2 Muntjes + water = beestjes weg

Vervelende vliegende beestjes zoals vliegen en wespen houden niet van geflikker. Vul daarom een glas of een doorschijnende plastic zak met water en gooi er wat muntjes in. Plaats het glas op tafel of hang de zak op in de buurt van je tafel. De reflecties van het licht houden de beestjes weg.

3 Blijf kalm

Sla niet in paniek wanneer er een wesp rond je hoofd zoemt: hoe heviger jij beweegt, hoe sneller de wesp zich bedreigd zal voelen en zal steken. Probeer het beestje te negeren, wandel zachtjes weg of beweeg je hand langzaam van boven naar beneden. Maak zeker geen snelle of slaande bewegingen.

4 Maak ze niet dood

Wespen kun je beter niet doodmaken: behalve dat ze veel andere insecten zoals muggen eten en dus best wel nuttig zijn, geven ze wanneer je ze doodmaakt een stofje vrij dat andere wespen oproept om hulp te bieden. In plaats van één wesp, hangen er dan dadelijk tien rond je eettafel.

5 Schenk de wespen hun eigen buffet

Zet in een uithoek van je tuin een wespenbuffetje klaar: wat (overrijp) fruit, een lepel confituur … Zo bouwen ze elders hun eigen feestje en zorgen ze niet voor paniek op het jouwe.

6 Of lok ze in de wespenval

Heb je het helemaal gehad met de beestjes, dan kun je ook een wespenval kopen of maken. Daar sterven ze wel in, dus bedenk eerst even of je dat wil.

Wespenvallen

Een wespenval zelf maken doe je door van een plastic fles (van frisdrank bijvoorbeeld) het kegelvormige bovenste stuk af te snijden en ondersteboven in het onderste deel van de fles te stoppen, als een trechter. Giet vervolgens iets zoets (limonade, grenadine …) in het onderste deel van je val en doe er een druppeltje afwasmiddel bij. De wespen worden aangetrokken door het zoet, maar het afwasmiddel plakt aan hun vleugels zodat ze niet meer kunnen vliegen en verdrinken. De trechter verhindert dat ze uit de val geraken. Dezelfde zoete vulling kun je trouwens ook in een gekochte wespenval gebruiken.

Plaats je val wel altijd op een afstandje van waar jij zit, anders trek je de wespen net aan.

7 Speel met geuren

Wespen worden aangetrokken door zoete geuren (ook bijvoorbeeld van je parfum of haarlak!), maar houden niet van een heleboel andere geuren. Zo zouden citroen, kruidnagel, geranium, lavendel, knoflook, azijn, ui en gebrande koffie of gebrande rozemarijn de wespen weghouden. Het proberen waard!

8 Toch gestoken?

Ook dan kunnen ingrediënten en spulletjes uit je keukenkast van pas komen. Om het gif van de wesp onschadelijk te maken, hou je iets warms tegen de beet. Bijvoorbeeld een lepeltje dat je even in heet water hebt gezet (let wel op dat het niet té warm is, om brandwonden te vermijden). Daarna koel je de beet met een ijsblokje en smeer je er een beetje citroen of ciderazijn rond.

Sommige mensen kunnen hevig allergisch reageren op wespengif. Het spreekt voor zich dat je dan meteen het noodnummer 112 belt, ook als bijvoorbeeld iemand in de mond of keel werd gestoken door een wesp.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen