Meest recente artikelen

Hoe stoom je zonder stoomkoker?

Niet alleen lekker, maar ook supergezond

Hoe stoom je zonder stoomkoker? How to's

Gezonde voeding in huis halen is één, het op een goede manier klaarmaken is twee. Heb al eens vis of groenten gestoomd? Het is lekker, supergezond en heel makkelijk. En je hebt er zelfs geen dure stoomkoker of stoomoven voor nodig. Smakelijk!

Waarom is stomen zo gezond?

Heel simpel: als je eten stoomt, blijven de vitamines en mineralen in je ingrediënten beter behouden. De reden hiervoor? Heel wat voedingsstoffen zijn warmtegevoelig en lossen makkelijk op in warm water. Als je je voeding dus 'gewoon' kookt, gaat een groot deel van de vitamines verloren in het kookwater, dat je afgiet. Bij stoomkoken is dat niet het geval, want de ingrediënten komen niet rechtstreeks in contact met water. Als je stoomt, gebruik je trouwens geen vet, waardoor het ook nog eens goed is voor je slanke lijn. En alsof dat nog niet genoeg is, komt de smaak van de ingrediënten ook helemaal tot z'n recht. Win-win!

Betekent dat nu dat je een dure stoomoven of een elektrische stoomkoker in huis moet halen? Nee! Ook in een kleine keuken of met een kleiner budget kun je perfect stomen. Alles wat je nodig hebt, is een kookpot en een zeef.

Zo kun je stomen zonder stoomkoker

  1. Doe water in een kookpot en breng het aan de kook. Zout of andere smaakmakers toevoegen is niet nodig.
  2. Leg de groenten in een zeef en hang deze over de rand van de kookpot. Zorg ervoor dat de zeef het water niet raakt.
  3. Zet er een deksel op en laat de groenten zo gaar stomen. Dat duurt ongeveer 20 minuten.
  4. Klaar!

In deze video leggen we het nog eens stap voor stap uit:

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen