Meest recente artikelen

Heerlijk bakken: dé baktrends van het moment

Hip & hot

Heerlijk bakken: dé baktrends van het moment Artikel

Hou jij van bakken? Dan wil je zeker en vast volledig meezijn met de nieuwstje baktrends. Goed nieuws: wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet!

Groenten, please!

Courgettemuffins, avocado-cheesecake, zoete-aardappelwafeltjes, pompoentaart… We doen onze groenten vandaag graag in gebak. We proefden al muesliballetjes met stukjes gedroogde paddenstoel, granola met rode biet en… wortelcake met gemberfrosting!

Voor jou gespot: dé baktrends van het moment

Wauw, een eenhoorn!

Eenhoorns kleuren onze instafeed. Op macarons, koekjes of cakepops… je spot ze overal. Geloof ons: de unicorn-trend is nog lang niet over zijn hoogtepunt heen. Kleurrijk eten blijft trendy. Oh, en nog een extra trend: de kleurstoffen worden daarvoor steeds meer vervangen door meer natuurlijke ingrediënten. Zo wordt er bietensap gebruikt voor een rode kleur, kurkuma voor oranje en bramen voor paars. Dat kunnen we alleen maar toejuichen!

De natuur op je bord

Steeds vaker zie je dessertjes gedecoreerd met eetbare bloemen. Denk aan lavendel, viooltjes, vlierbloesem of Oost-Indische kers. En daar stopt het niet. Over de hele wereld zijn bakkers creatief in de weer met botercrème. Dat resulteert in de prachtigste taarten met zelf gedraaide bloemen. Op youtube vind je ontelbaar veel video's met hoe je deze roosjes het best maakt. Al blijft de absolute topper op instagram de zogenaamde 'succulent cake': een cake met verschillende vetplanten gemaakt van botercrème. Klinkt misschien wat raar, maar leuk ziet het er in elk geval uit!

Voor jou gespot: dé baktrends van het moment 1

Helemaal homemade

'Homemade', en 'DIY' zijn echte buzz-worden. Ambachtelijk is weer helemaal hip. Daarom slaan ook zoveel mensen weer zelf aan het bakken! En ja, we sloven ons zelfs graag uit, met het fijnste vlechtwerk en andere prachtiversieringen om ons écht te onderscheiden. Leef je bijvoorbeeld helemaal uit met deze appeltaart.

Kraak die noten

Noten zijn supergezond én lekker. Waarom maak je niet eens je eigen meel van amandelen? Ook pindakaas of amandelboter flans je makkelijk zelf in elkaar.

> Ontdek hier hoe je noten hak als een pro.

> Meer maken met heerlijke noten van bij ons? Klik hier.

All day long

We zien elke dag als een feest, dus waarom je dan beperken tot na het diner voor een dessertje? De nieuwe generatie wil de héle dag door desserten. 's Ochtends eten ze gezonde havermoutmuffins, pannenkoeken met banaan of een crumble van havermout met bosbessen. 's Middags gaan ze voor wafels met pulled pork of pannenkoeken met spek.

Heerlijk bakken: dé baktrends van het moment

Doe maar gewoon

Weg met gojibessen en chiazaad, ons nieuwe mantra: 'doe maar gewoon'. De keuken van onze bomma doet weer zijn intrede, samen met de desserts van toen. Hallo tulbandcake en rijstpap met bruine suiker! Wij zien alvast een verband met deze trend en de comeback van boter…

Nuts about donuts

Van in de kleinste supermarkt tot de hipste eettentjes: donuts vind je vandaag écht overal. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of het bestaat. Van cronuts (donuts van croissantdeeg) over hoeked donuts (vierkante donuts) tot donuts met de meest bizarre toppings. Zelf eens proberen? Van deze klassieke donuts smult iedereen. Aan jou de keuze of je ze rond of vierkant bakt.

Heerlijk bakken: dé baktrends van het moment 1

Sharing is caring

Een groot breekbrood op tafel waar iedereen gezellig een stuk afbreekt: zo hebben wij het graag. Het summum van dit principe is dit kaneelbreekbrood. Dat zijn namelijk twee vliegen in één klap: hip kaneelbrood  én shareable. Eentje om zeker eens uit te proberen!

Heerlijk bakken: dé baktrends van het moment 2

Trend: swapping

Ei vervangen door banaan, cashewnoten in plaats van kaas, of zelfs kikkererwtenvocht ('aquafaba') voor eiwit. Moet het nog gezegd worden dat we steeds creatiever worden met het verzinnen van vervangers? De redenen zijn uiteenlopend: veganisten die geen eieren of boter eten, mensen met een allergie voor gluten of lactose of zoetebekken die toch wat minder geraffineerde suiker willen binnen krijgen. Op het wereld wijde web wordt de term 'swapping' geregeld gebruikt. Onze favorieten: banaan i.p.v. eieren, havermout i.p.v. paneermeel, Griekse yoghurt i.p.v. boter en notenmeel i.p.v. witte bloem.

Niet voor zuurpruimen

Mierzoet gebak is passé, onze desserten mogen wel een 'zuurtje' hebben. Dat merk je ook aan onze dessertkeuze: steeds vaker gaan we voor een citroenmeringue of lemoncurd. Of bakken we yoghurtcake in plaats van een klassieke 4/4-cake. Ook minder bekende citrusvruchten winnen trouwens aan populariteit. Denk maar aan de yuzu en kalamansi.

'No-bake'-desserts

Pinterest staat vol met 'no bake'- recepten. Het uitgangspunt: ook zonder oven kun je heerlijk gebak op tafel toveren. Het idee kwam van een student die op haar ieniemienie kot met al even ieniemienie keukentje zonder oven een lekkere taart wilde maken voor haar vrienden. Ondertussen is het een echte hype. Probeer bijvoorbeeld zeker eens deze no-bake cheesecake. Meer gebak zonder te bakken? Klik hier.

Heerlijk bakken: dé baktrends van het moment 3

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen