Meest recente artikelen

Hoe maak je een paninitoestel en grillpan makkelijk schoon?

Zo ziet je toestel er weer spiksplinternieuw uit!

  • Deel dit artikel:
Hoe maak je een paninitoestel en grillpan makkelijk schoon? Artikel

Een panini, lekkere groenten of een stukje vlees of vis klaarmaken in de paninimaker of grillpan duurt op zich niet lang, maar beide tools worden snel vuil, waardoor ze na elk gebruik een schoonmaakbeurt nodig hebben. Zo pak je 't snel en eenvoudig aan!

Paninitoestel

Een panini- of grilltoestel is gemaakt met een speciale antiaanbaklaag die ervoor zorgt dat je ingrediënten niet snel zullen verbranden, zelfs als je geen vetstof gebruikt. Perfect als je ‘t ons vraagt, maar toegegeven: het is niet altijd een pretje om zo’n toestel schoon te maken. Gelukkig zijn er enkele simpele trucjes die ervoor zorgen dat je panini-apparaat in een mum van tijd weer spiksplinternieuw is.

Wat je ook doet: gebruik in geen geval je mes om kaasrandjes los te maken en ga zeker niet schrobben, want dat kan de antiaanbaklaag beschadigen, en dan kunnen er giftige stoffen vrijkomen.

1. Azijn

Nog voor je apparaat is afgekoeld, kun je wat vochtig keukenpapier met water en azijn op de platen leggen. Dit zorgt ervoor dat alle restjes worden losgeweekt én het doodt ineens alle bacteriën. Na zo’n 5 à 10 minuutjes kun je de platen zó afvegen.

2. Baksoda

Zijn ze nog niet proper? Dan biedt baksoda de oplossing. Haal eerst zoveel mogelijk vuil weg van de platen en maak vervolgens een mengsel van 2 eetlepels baksoda en water, tot je een soort van lopende pasta krijgt. Giet het over de platen, laat 5 tot 10 minuten inwerken en wrijf het mengsel, inclusief het vuil, weg met een schone doek.

3. Sushistokjes

Vind je het lastig om tot in de groeven te geraken? Neem er dan een sushistokje bij! Wikkel vochtig keukenpapier met wat afwaszeep rond het puntje en je geraakt ermee tot in de kleinste hoekjes.

4. Of … beter voorkomen dan genezen?

Vind je het toch nog altijd vervelend om de platen schoon te maken, dan kun je altijd een stukje bakpapier gebruiken om ze tegen het vuil te beschermen. Je paninimaker zal dan hooguit wat vettig worden, maar daar blijft het dan ook bij.

Grillpan

Aluminium

Een aluminium grillplaat aangeschaft (tip: dit is de absolute favoriet van de redactie)? Goed nieuws: die zijn over het algemeen vrij goed schoon te maken. Enkele vuistregels:

  • Gebruik nooit ijzersponsjes of zelfs de groene, ruwe kant van een keukensponsje. Die kunnen de antiaanbaklaag beschadigen. Kies liever voor siliconen sponsjes: die werken grondig maar delicaat. Bij de grillplaat in de Shop zitten de geschikte sponsjes mee in het pakket; handig! Hieronder zie je ze in actie.

    (Grillpan mét siliconen sponsjes, €74,95)
  • Is je grillpan écht heel vuil? Laat ‘m dan op het vuur staan, giet er wat water met een scheutje azijn in en laat 3 à 5 minuutjes sudderen. Giet het water weg en veeg indien nodig extra uit met een zacht doekje.

Gietijzer

Gietijzeren (grill)pannen zijn soms iets moeilijker om helemaal schoon te krijgen. Maar geen nood: met onze tips lukt het zeker!

  • Simpel kokend water doet wonderen! Laat wat water tot het kookpunt komen, giet in de pan en laat 5 minuten inwerken. Aangekoekte restjes zullen al snel naar de oppervlakte komen. Hardnekkige korstjes kun je na het weggieten van het water zo nodig nog loswrikken met een eetstokje (zie hierboven).
  • Wat oudere pannen die al meer hebben meegemaakt, hebben soms een hardere aanpak nodig, maar hol nog niet meteen naar de winkel: het enige wat je nodig hebt, is doodeenvoudig keukenzout. Giet er een stevig laagje van in de grillpan en zet ‘m op het vuur. Niet panikeren als er wat rook ontstaat: da’s normaal. Na enkele minuten kun je het zout eruit borstelen. Afwerken doe je met een doekje. Let op: aan deze methode komt géén water te pas (tenzij misschien als je het doekje een beetje vochtig maakt op voorhand).

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen