Meest recente artikelen

Je waterkoker ontkalken: zo ga je te werk

Gefikst op 20 minuutjes

Je waterkoker ontkalken: zo ga je te werk How to's

Je waterkoker ontkalken is van tijd tot tijd nodig om 'm in prima conditie te houden. Hoe je dat precies aanpakt, vertellen we je hier.

Waarom moet je je waterkoker ontkalken?

Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden. Bovendien zorgt een kalklaag ervoor dat de warmte niet goed geleid wordt, waardoor je water minder snel zal koken.

Hoe vaak moet je het doen?

Gebruik je je waterkoker dagelijks? Dan raden we aan om 'm zeker elke drie maanden te ontkalken. Natuurlijk is dat een gemiddelde. Een en ander hangt af van:

  • Hoevaak je water kookt
  • Het materiaal van (de binnenkant van) je waterkoker (kalk hecht zich bijvoorbeeld iets beter aan een binnenkant uit RVS dan aan een binnenkant uit glas)
  • De hardheid van het water in jouw buurt (die kun je hier checken)

Als je een witte aanslag opmerkt in je waterkoker, is het sowieso tijd om 'm te ontkalken.

Waterkoker ontkalken: zo begin je eraan

Je waterkoker ontkalken is helemaal niet moeilijk, het duurt niet lang én je hebt de benodigdheden waarschijnlijk al in je keukenkast staan.

Methode 1: met azijn

  1. Vul de waterkoker voor de helft met water.
  2. Vul aan met witte azijn.
  3. Laat koken.
  4. Laat afkoelen, giet het mengsel weg en check of de kalk verdwenen is.
  5. Is de kalk weg? Spoel dan een paar keer na met schoon water en droog af. Klaar!
  6. Blijven er nog kalkresten achter? Herhaal de eerste 4 stappen tot dat wel het geval is.

Methode 2: met citroen (of citroensap)

  1. Pers 2 citroenen uit en verwijder de pitjes. Giet het sap in je waterkoker. Geen citroenen in huis? Gebruik dan gerust citroensap uit een flesje.
  2. Vul aan met water.
  3. Laat koken.
  4. Laat afkoelen, giet het mengsel weg en check of de kalk verdwenen is.
  5. Is de kalk weg? Spoel dan een paar keer na met schoon water en droog af. Klaar!
  6. Blijven er nog kalkresten achter? Herhaal de eerste 4 stappen tot dat wel het geval is.

Methode 3: met citroenzuur

Bij de apotheker en in sommige supermarkten kun je citroenzuur in poedervorm kopen. 't Is een prima schoonmaakmiddeltje, en met een kleine hoeveelheid heb je meestal genoeg.

  1. Vul je waterkoker voor de helft met water en laat koken.
  2. Zet de waterkoker uit.
  3. Voeg 2 eetlepels citroenzuur toe en laat een kwartier inwerken.
  4. Spoel uit en schrob hardnekkige stukjes indien nodig nog even weg.

Onze tip: kies voor een waterkoker met antikalkfilter

Wil je 't nóg makkelijker? Een antikalkfilter in je waterkoker zorgt ervoor dat er geen kalkdeeltjes in je water terechtkomen. Hoewel je de filter ook af en toe moet schoonmaken, scheelt hij je een heel pak schrobwerk! Meestal kun je 'm gewoon met een sponsje onder de kraan schoonmaken.

 

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen