Meest recente artikelen

Je broodrooster schoonmaken: hoe vaak en hoe moet dat?

Alles spic & span

Je broodrooster schoonmaken: hoe vaak en hoe moet dat? Artikel

Wanneer maakte jij de laatste keer je broodrooster schoon? Euhm... Betrapt! Volg ons handige stappenplan en zorg ervoor dat de jouwe blinkt!

Eerst het goede nieuws: doordat een broodrooster vanbinnen heel warm wordt, worden eventuele bacteriën vanzelf gedood. Maar dat neemt niet weg dat je een broodrooster regelmatig moet schoonmaken, natuurlijk, want je neemt het toestel ook vast én er blijven kruimels in achter – en die kunnen voor een verbrande smaak of voor rookontwikkeling of erger zorgen. Hoe ga je het best te werk?

1 Trek de stekker uit en laat het toestel afkoelen

Spreekt voor zich, maar toch gebeuren hier nog ongelukken mee. Ga je een elektrisch toestel schoonmaken dan mag dat géén stroom meer krijgen omwille van gevaar voor electrocutie, en mag het niet meer warm zijn zodat je je niet kunt verbranden.

2 Kijk in de broodrooster

Zo zie je of er misschien restjes brood vastplakken aan de draden in de broodrooster. Ja? Neem dan een (nieuwe!) droge tandenborstel en wrijf de restjes los. Ze vallen onderaan in de broodrooster.

3 Verwijder de kruimellade

De meeste moderne broodroosters hebben een kruimellade die je los kunt maken. Haal de kruimellade uit het toestel en maak ze schoon in een sopje met wat afwasmiddel. Gebruik hiervoor een zachte vaatdoek, geen schuursponsje. Nu de kruimellade verwijderd is, kun je – opnieuw met de droge tandenborstel – de laatste kruimeltjes uit het toestel verwijderen. Droog de kruimellade goed af voor je ze terugplaatst. Heb je nog een ouder model broodrooster zonder kruimellade? Dan houd je het toestel ondersteboven en schud je er de kruimels uit.

4 Maak de buitenkant schoon

Ook de behuizing van de broodrooster moet je geregeld schoonmaken. Neem 'm af met een poetsdoek die je in datzelfde sopje van daarnet hebt gelegd en uitgewrongen, en maak de broodrooster daarna goed droog met een zacht doekje. Vergeet daarbij de knoppen en de bovenkant niet. Gebruik nooit schurende middelen: geen schuurcrème en geen schuursponsje, want die kunnen je broodrooster onherroepelijk beschadigen.

5 Hoe vaak moet je dit doen?

Als je regelmatig toast eet, raden wij aan om 1 keer per maand de broodrooster een volledige schoonmaakbeurt te geven. De kruimellade maak je best elke week leeg. Eet je maar af en toe geroosterd brood, dan is minder vaak ook oké.

Zin in geroosterd brood? Ga aan de slag met deze recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen