Hoe maak je je croque-monsieurtoestel proper?
Zo klaar!
Kaasdraadjes, vetvlekken en broodkruimels… Je croque-monsieurtoestel krijgt het soms zwaar te verduren. Hoog tijd dus om ‘m wat liefde te geven. Met deze tips krijg je je toestel weer blinkend schoon!
1 Wacht even… maar niet té lang!
Zin om meteen aan het poetsen te beginnen na die laatste croque? Begrijpelijk, maar wacht best even tot het toestel wat is afgekoeld! Een lauw toestel is ideaal: warm genoeg om vet en gesmolten kaas los te maken, maar niet zo warm dat je vingers eraan verbanden!
Tip: trek de stekker uit het stopcontact zodra je klaar bent met je laatste croque te maken, dan koelt het toestel meteen af en weet je zeker dat je veilig kan schoonmaken.
2 Start met een kruimelronde
Voor je begint te schrobben, haal je best alle losse kruimels en restjes kaas weg. Gebruik hiervoor een stuk keukenpapier of zachte borstel. Gebruik hiervoor zeker geen scherpe voorwerpen of schuursponsjes, die kunnen de antiaanbaklaag beschadigen en dat zou zonde zijn.
3 Zachte reiniging met een sopje
Is je toestel uitgerust met uitneembare platen? Lucky you! Dan kun je ze gewoon losmaken en laten weken in een sopje van warm water en afwasmiddel. Gebruik een zachte spons om alles netjes schoon te maken en spoel goed na. Laat de platen volledig drogen voor je ze terugplaatst.
Heeft jouw toestel vaste platen? Geen probleem: gebruik een zachte microvezeldoek en een sopje. Reinig voorzichtig de platen, zonder het toestel kletsnat te maken. Gebruik daarna een tweede vochtige doek om de platen na te vegen en eventuele zeeprestjes te verwijderen!
4 Plakkerige plekjes? Pak de baking soda erbij!
Voor die hardnekkige, aangebakken stukjes kaas is er een wondermiddeltje in je keukenkast: baking soda! Meng wat baking soda met een beetje water, breng het aan op de vlekken en laat het even intrekken. Wrijf daarna zachtjes met een doek of spons tot de vlek loskomt. Vergeet niet goed na te vegen met een schone, vochtige doek.
5 Geef ook de buitenkant wat liefde
Het is misschien verleidelijk om enkel de platen schoon te maken, maar vergeet de buitenkant van je toestel niet. Vetspatten, vingers en kruimels hopen zich daar onopgemerkt op. Neem een doekje met een beetje afwasmiddel of een ander reinigingsproduct dat je in je kast hebt staan. Veeg alles netjes af en gebruik eventueel een wattenstaafje om vuil in hoekjes of rond knopjes te verwijderen. Kleine moeite, groot effect!
6 Slimmer croques bakken is minder poetswerk
Wist je dat je veel poetswerk kunt besparen door bakpapier te gebruiken? Leg gewoon een velletje tussen je croque en de platen. Zo blijft de gesmolten kaas netjes op z'n plaats en plakt er achteraf amper iets vast.
Met een proper croque-monsieurtoestel staat niets je nog in de weg om weer aan het bakken te slaan. Zin in een klassieker met ham en kaas? Of mag het iets creatiever met mozzarella en tomaat? Alles kan! Zolang je toestel proper is, smaakt elke croque dubbel zo goed!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!