Meest recente artikelen

Zo zie je of je avocado rijp is

Nooit meer twijfelen dankzij deze trucjes

Zo zie je of je avocado rijp is Artikel

Een avocado aansnijden en ontdekken dat hij nog keihard is vanbinnen, of omgekeerd: bruin en overrijp. Wat een keukenverdriet! Hanteer vanaf nu deze trucjes en elke avocado die je opensnijdt, zal perfect, frisgroen en smeuïg zijn.

Kleur bekennen

Ga niet af op de kleur. Een groene avocado is niet noodzakelijk onrijp of een bruine niet eetklaar. Er bestaan namelijk verschillende soorten. De meest courante soort in de supermarkt heeft een ruw, hobbelig oppervlak. Wil je meteen een rijpe, dan kies je eentje met een donkergroene, paarsachtige tot bruine schil (zoals een aubergine). Heb je nog enkele dagen geduld, kies dan een groene uit.

Dan is er ook nog een avocadovariant uit Florida. Deze soort is iets groter, lichtgroen en blinkend aan de buitenkant. Ze blijven meestal groenig, ook als ze rijp zijn. Wacht dus niet tot de schil van deze avocadosoort bruin wordt, want dan zal je bedrogen uitkomen.

Even voelen

Er even in knijpen, kan ook al een indicatie geven. Als je de schil lichtjes kunt indrukken – net zoals bij een rijpe peer – is de avocado goed. Helaas is dit geen sluitende techniek en krijg je boze blikken als je alle avocado's betast in de supermarkt. Het pitje of het steeltje bovenaan de vrucht is je leidraad.

 À point

Verwijder subtiel het stukje waar de steel zat. Zie je een groene kleur, dan is de avocado nog niet rijp. Zie je een donkerbruine kleur? Dan is hij overrijp. Is het geel en helder, dan is je avocado 'à point'.

Wist je trouwens dat avocado geen groente, maar fruit is? De term komt uit het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Mexico. Daar stond het woord avocado voor teelbal.

Ontdek 5 gezonde redenen om avocado's te eten.

Eens je avocado rijp is, kan je er deze heerlijke gerechten mee maken.

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen