Meest recente artikelen

Meloen: het zoetste onder de zon

100% zomers

Meloen: het zoetste onder de zon Artikel

Meloenen zijn met stip onze favoriete zomervruchten. Zeker in deze verrassende combinaties!

Soorten en smaken

  • De cantaloupe (met de overbekende cavaillon of charentais op kop) is rond en heeft een schil die een fijn netwerk vertoont. Het vruchtvlees is oranje, zacht, zoet en heel aromatisch.
  • Galiameloen is rond, met een groene tot gele, licht geribbelde schil met kurkachtig uiterlijk, vandaar dat hij ook netmeloen genoemd wordt. De smaak is zoet en subtiel kruidig.
  • Gele honingmeloen (honey dew) is ovaal en heeft lichtgroen tot geel vruchtvlees dat licht en zoet smaakt.
  • Witte suikermeloen is bijna volmaakt rond en vertoont een fijne nettekening op een gladde lichtgele schil. Het vruchtvlees is héél zoet.
  • Watermeloen is een categorie apart, met pitjes die niet in een kern verzameld zijn, maar verspreid in het knapperige rode vruchtvlees zitten. Met 95% water is dit de perfect dorstlesser!

SUCCESDUO'S

  • Omdat ze zo fris en zoet zijn, combineren meloenen prima met zuurdere fruit­ soorten, zoals granaatappel, grapefruit en bloedsinaasappel.
  • De klassieke combinatie met rauwe ham kent iedereen. De combinatie met gerook­te vis (zalm, heilbot, makreel…) biedt oneindig veel andere mogelijkheden.
  • Meloen heeft een subtiele smaak, die je kunt versterken met een sprenkeltje balsamicoazijn, een toets gember of een snuifje verse peper.

3 X HOT & TRENDY

Meloen is zo sappig en verfrissend dat de vrucht vooral gekoeld een mooie toevoeging is aan allerlei hartige vlees- en visgerechten. Maar misschien wil je er toch eens mee uitpakken in een creatief gerecht?

  1. Stoof blokjes charentais­ meloen héél kort aan in hete olie en kruid ze met versgemalen zwarte peper. Heerlijk bij ribbetjes van de barbecue.
  2. Haal blokjes watermeloen door een tempurabeslagje van 3 eierdooiers, 165 g bloem en 500 ml ijskoud water en frituur ze. Een heerlijk lichte en fruitige lekkernij!
  3. Combineer honingmeloen­ blokjes met ananas in een papillot en leg die op de barbecue. Bolletje ijs erbij en smullen!

5 X genieten van meloen

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen