Meest recente artikelen

Varkenshaasje bakken: zo blijft het altijd mals en sappig

Mét video + onze beste recepten

Varkenshaasje bakken: zo blijft het altijd mals en sappig Receptenset

Een zondags stukje vlees waarvoor je geen hele dag in de keuken hoeft te staan? Check! Een varkenshaasje bakken is namelijk een pak makkelijker dan je denkt. Met deze tips en recepten staat dit malse gebraadje in minder dan een halfuur op tafel.

Het is een van de meest geliefde stukken varkensvlees. Mager, zacht en vol smaak: what’s not to like? Lijkt het je toch een hele opgave om een varkenshaasje te bakken – vooral omdat het de reputatie heeft nogal makkelijk uit te uitdrogen?

Wij leggen je in deze video glashelder en stap voor stap uit hoe je je gebraad sappig en mals houdt.

Liever lezen? Onder de video vind je nog instructies, tips en onze beste recepten.

Varkenshaasje bakken: zo begin je eraan

Zes simpele stappen en varkenshaasje bakken wordt een fluitje van een cent. Resultaat: een zondags stukje vlees dat gegarandeerd indruk maakt aan tafel.

  1. Haal het vlees een halfuurtje op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dep het droog met keukenpapier voor een mooie korst.
  2. Kruid het varkenshaasje met peper en zout. Voeg eventueel wat verse kruiden zoals tijm of rozemarijn toe voor extra smaak.
  3. Smelt een klontje boter in een braadpan en schroei het vlees op hoog vuur dicht – zo'n 5 minuten per kant. Zo blijven de sappen mooi in het vlees.
  4. Zet het vuur wat zachter en laat het vlees nog 8 à 10 minuten verder garen in de pan. Je kunt het ook verder bakken in de oven, de airfryer of op de barbecue.
  5. Snij het varkenshaasje nooit meteen aan na het bakken. Dan verliest het zijn sappigheid. Laat het dus 5 à 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Zo worden de sappen mooi verdeeld en blijft het vlees mals.
  6. Snij daarna het vlees in mooie plakjes met een scherp mes. Het braadvocht kun je gebruiken om de saus mee te maken.

Extra tip

Gebruik een kernthermometer: 64 °C is ideaal voor een varkenshaasje dat binnenin lekker sappig en nog wat rosé is. Heb je het graag wat meer doorbakken? Dan is een kerntemperatuur van 70°C perfect.

Lees ook…

Varkenshaasje: 30 topcombinaties

Wil je nu je het bakken onder de knie hebt het liefst elke dag varkenshaasje eten? Varieer dan met seizoensgroenten en sausjes voor de afwisseling. Check deze recepten voor meer inspiratie.

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Varkenshaasje met venkelpuree
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Varkenshaasje met venkelpuree

Varkenshaasje met pepersaus
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkenshaasje met pepersaus

Varkenshaasje met rodekool, appels en granaatappelpitten
  • Meer dan 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje met rodekool, appels en granaatappelpitten

Varkenshaasje in maderasaus
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje in maderasaus

Gevuld varkenshaasje met champignonsaus
  • Meer dan 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Gevuld varkenshaasje met champignonsaus

Varkenshaasje met chorizo
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje met chorizo

Varkenshaasje met broccoli en ovenaardappeltjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje met broccoli en ovenaardappeltjes

Varkenshaasje op spiesje met honing-mosterdsaus
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje op spiesje met honing-mosterdsaus

Varkenshaasje met sinaasappelglazuur
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Varkenshaasje met sinaasappelglazuur

Varkenshaasje met geglaceerde wortelen
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Varkenshaasje met geglaceerde wortelen

Zuiders gevuld varkenshaasje
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Zuiders gevuld varkenshaasje

Varkenshaasje met mozzarella, tomaat en pesto
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Varkenshaasje met mozzarella, tomaat en pesto

Varkenshaasje à la Ilse
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkenshaasje à la Ilse

Spiesjes van zoete aardappel, spek en varkenshaasje
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Spiesjes van zoete aardappel, spek en varkenshaasje

Varkenshaasje met peren en boontjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje met peren en boontjes

Gevuld varkenshaasje met knolselderfrietjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Gevuld varkenshaasje met knolselderfrietjes

Hasselback varkenshaasje met bacon, salie en rode biet
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Hasselback varkenshaasje met bacon, salie en rode biet

Varkenshaasje met gegrilde zomerratatouille en mozzarella
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje met gegrilde zomerratatouille en mozzarella

Varkenshaasje gevuld met mozzarella, peer, prosciutto en salie
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje gevuld met mozzarella, peer, prosciutto en salie

Varkenshaasje gevuld met groene en witte asperges en karnemelkpuree
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkenshaasje gevuld met groene en witte asperges en karnemelkpuree

Gevuld varkenshaasje met basilicum, mozzarella en zongedroogde tomaatjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Gevuld varkenshaasje met basilicum, mozzarella en zongedroogde tomaatjes

Herfstig gevuld varkenshaasje met appel, vijgen, blauwe kaas en noten
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Herfstig gevuld varkenshaasje met appel, vijgen, blauwe kaas en noten

Varkenshaasje ‘Wellington’ met spinazie
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkenshaasje ‘Wellington’ met spinazie

Gewokt varkenshaasje met broccoli en noedels
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Gewokt varkenshaasje met broccoli en noedels

Varkenshaasje in pestokorst met warme spruitjessalade
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje in pestokorst met warme spruitjessalade

Varkenshaasje Orloff met peer, comté en rodekool
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Varkenshaasje Orloff met peer, comté en rodekool

Varkenshaasje met gegrilde-paprikasaus en geroosterde bloemkool
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje met gegrilde-paprikasaus en geroosterde bloemkool

Varkenshaasje met pastinaakhasselback en appel-veenbessensaus
  • Meer dan 1 uur
  • Duur
  • Makkelijk

Varkenshaasje met pastinaakhasselback en appel-veenbessensaus

Varkenshaasje met mosterd-kruidenkorst en courgette­frietjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Varkenshaasje met mosterd-kruidenkorst en courgette­frietjes

Brochettes met varkenshaasje en nectarine
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Brochettes met varkenshaasje en nectarine

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen