Varkenshaasje bakken: zo blijft het altijd mals en sappig
Mét video + onze beste recepten
Een zondags stukje vlees waarvoor je geen hele dag in de keuken hoeft te staan? Check! Een varkenshaasje bakken is namelijk een pak makkelijker dan je denkt. Met deze tips en recepten staat dit malse gebraadje in minder dan een halfuur op tafel.
Het is een van de meest geliefde stukken varkensvlees. Mager, zacht en vol smaak: what’s not to like? Lijkt het je toch een hele opgave om een varkenshaasje te bakken – vooral omdat het de reputatie heeft nogal makkelijk uit te uitdrogen?
Wij leggen je in deze video glashelder en stap voor stap uit hoe je je gebraad sappig en mals houdt.
Liever lezen? Onder de video vind je nog instructies, tips en onze beste recepten.
Varkenshaasje bakken: zo begin je eraan
Zes simpele stappen en varkenshaasje bakken wordt een fluitje van een cent. Resultaat: een zondags stukje vlees dat gegarandeerd indruk maakt aan tafel.
- Haal het vlees een halfuurtje op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dep het droog met keukenpapier voor een mooie korst.
- Kruid het varkenshaasje met peper en zout. Voeg eventueel wat verse kruiden zoals tijm of rozemarijn toe voor extra smaak.
- Smelt een klontje boter in een braadpan en schroei het vlees op hoog vuur dicht – zo'n 5 minuten per kant. Zo blijven de sappen mooi in het vlees.
- Zet het vuur wat zachter en laat het vlees nog 8 à 10 minuten verder garen in de pan. Je kunt het ook verder bakken in de oven, de airfryer of op de barbecue.
- Snij het varkenshaasje nooit meteen aan na het bakken. Dan verliest het zijn sappigheid. Laat het dus 5 à 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Zo worden de sappen mooi verdeeld en blijft het vlees mals.
- Snij daarna het vlees in mooie plakjes met een scherp mes. Het braadvocht kun je gebruiken om de saus mee te maken.
Extra tip
Gebruik een kernthermometer: 64 °C is ideaal voor een varkenshaasje dat binnenin lekker sappig en nog wat rosé is. Heb je het graag wat meer doorbakken? Dan is een kerntemperatuur van 70°C perfect.
Lees ook…
- Dit zijn onze ultieme tips voor het lekkerste gebraad
- Heerlijk gebraad: onze tips en recepten
- De beste recepten voor gebraad: 17 heerlijke toppers
- Hoe kun je een gebraad klaarmaken zonder oven?
- Zo bak jij de perfecte steak
- Steak bakken: 7 typische foutjes die je beter niet kunt maken
Varkenshaasje: 30 topcombinaties
Wil je nu je het bakken onder de knie hebt het liefst elke dag varkenshaasje eten? Varieer dan met seizoensgroenten en sausjes voor de afwisseling. Check deze recepten voor meer inspiratie.
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.