De pladijs – bij onze noorderburen bekend als schol – is een echte visklassieker. En terecht: met zijn fijne visvlees, milde smaak en veelzijdigheid verdient deze noordzeevis het om het tot vaste waarde te schoppen op je weekmenu. Probeer zelf deze recepten met pladijs.
Is pladijs een lekkere vis?

Zeker en vast! Maar ondanks z'n uitstekende smaak staat de schol nog te vaak in de schaduw van duurdere broertjes zoals zeetong.
Zonde, want pladijs heeft alles om te pieken aan tafel. Hij is makkelijk te bereiden, smaakt mild en past bij véél. Bovendien is hij budgetvriendelijk én vlot verkrijgbaar.
Je vindt pladijs van mei tot en met december in de handel, maar tussen juni en oktober is zijn smaak en textuur onovertroffen. Verwerk hem dus royaal in je zomerse en herfstige visgerechten.
Lees ook …
Pieken met pladijs: de lekkerste recepten
Of je nu houdt van een krokant korstje, een zachte filet of in een sausje: de pladijs plooit zich naar jouw wensen. In de pan, in de oven, gepocheerd of in een lekker vispannetje? Probeer deze recepten met pladijs.
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Pladijsrolletjes in panko
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Maaltijdsoep met pesto en pladijs
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Pladijs met bloemkoolstoemp en gepocheerd ei
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Quinoa-venkelsalade met gegrilde pladijs
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Saltimbocca van pladijs met makreelcrème
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Gemarineerde spitskool met pladijs en citroendressing
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Gepocheerde pladijsfilets met spinazie, citroen-kappertjescouscous en kruidensaus
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Pladijspapillot met tomaatjes, kokkels en garnalen
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Papillot van pladijs met krieltjes in knoflookboter
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Waterzooi van pladijsrolletjes met peterselieaardappelen
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Waterkersrisotto met pladijsrolletjes
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Gebakken pladijsfilets met spinazie, broccoli en snel mosterdsausje
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Gepaneerde pladijs met tartaar van zeekraal, kappertjes en boontjes
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Pladijs met amandelkorst, pommes pont-neuf en waterkers-radijssalade
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Pladijs met aardappel-knolselderpuree, pastinaakchips en ansjovisboter
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Soep van witte asperges met pladijs
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Krokante pladijs met een frisse aardappel-groentesalade
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Wraps met pladijsreepjes, boontjes en een kruidendip
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Viskoekjes met frisse salade