Meest recente artikelen

Verse vis: waar moet je op letten?

Van kopen tot bewaren en bereiden!

  • Deel dit artikel:
Verse vis: waar moet je op letten? Artikel

Er gaat niets boven een lekker stuk verse vis. Maar waar moet je nu op letten als je zelf aan de slag wil gaan? Van kopen tot bewaren en bereiden: met deze tips maak je binnenkort vis zoals op restaurant!

Verse vis kopen

Verse vis, in z’n volledigheid of in filet, kun je vrijwel overal kopen. Het beste is om ‘m aan te schaffen in een gespecialiseerde winkel om de meest verse vis te pakken te krijgen. Als je ‘m volledig koopt, kun je alvast vragen om hem te fileren. Hier vind je een handige seizoenskalender!

Haal je ‘m toch liever uit de supermarkt? Let dan zeker op het MSC-logo om er zeker van te zijn dat hij duurzaam gevist is. Controleer ook goed de houdbaarheidsdatum en de datum waarop hij in de rekken terecht kwam. Dat staat altijd op de verpakking vermeld.

Een vis van goede kwaliteit herken je aan:

  • een glanzende en strakke huid
  • heldere, zwarte ogen die mooi bol staan
  • rode of roze kieuwen
  • een stevige staart

Koop je liever een filet? Dan let je best op:

  • een veerkrachtig, glanzend, licht doorschijnend uitzicht
  • een frisse geur: een sterke vislucht komt pas voor bij filets die al even gesneden zijn (door vermenigvuldiging van bacteriën).

Hoeveel per persoon?

Hoeveel vis je voorziet per persoon, hangt af van de eetlust van je gezelschap én de vissoort waar je voor kiest. Weet je toch niet goed waar te beginnen? Dan kan dit als een handige leidraad dienen:

  • Hele vis: 250 gram per persoon
  • Gefileerde vis: 150 gram per persoon
  • Vismoten: 200 gram per persoon

Verse vis bewaren

Verse vis eet je best dezelfde dag van aankoop op, maar je kunt ‘m ook nog 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. Zet je toestel daarvoor op maximum 4°C en verpak de vis in vershoudfolie. Je kan hem natuurlijk ook in de originele verpakking laten zitten. Leg de vis onderaan de koelkast (dat is de koudste plaats) en zorg ervoor dat hij niet in aanraking komt met andere ingrediënten.

Heb je na je maaltijd nog een restje over dat je niet zomaar de vuilnisbak in wilt gooien? Als je met verse vis hebt gekookt, kun je het perfect nog enkele dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Koel de restjes daarvoor zo snel mogelijk af en vries ze in een goed afgesloten bakje of verpakking in. Bewaar het niet langer dan drie maanden.

Verse vis bereiden

Er zijn veel manieren waarop je verse vis kunt bereiden: in de pan, in de oven, op de barbecue, gepocheerd, à la meunière … Afhankelijk van het seizoen en waar je zin in hebt, kun je ‘m klaarmaken zoals jij het graag wilt. Dit zijn alvast onze tips voor de meest voorkomende bereidingswijzen!

Gebakken in de pan

  • Dep de vis droog. Kruid ‘m met peper en zout en bak hem meteen in goede boter, op een niet al te hoge temperatuur.
  • Hou de baktijd goed in de gaten: een filet heeft soms niet meer nodig dan twee minuten aan elke kant.
  • Laat de vis nog een minuutje rusten vooraleer je ‘m serveert. Zo kunnen alle smaken en sappen goed vrijkomen.

In de oven

  • Gebruik bij voorkeur vis zonder vel. Een filet met vel, bak je best in de pan.
  • Verwarm de oven voor. Om te voorkomen dat de vis blijft plakken, wrijf je de ovenschaal in met boter of olijfolie.
  • Bescherm de vis tegen uitdrogen met aluminiumfolie of een lekker, zelfgemaakt korstje. Een beetje witte wijn of visbouillon in de ovenschaal doen, zorgt ervoor dat de vis nog sappiger wordt. En een papillot is natuurlijk ook een optie!
  • Om te weten of de vis gaar is, prik je er met een vork in. Valt hij mooi uit elkaar, dan is hij klaar.

Op de grill of barbecue

  • Vis op de rooster bereiden? Kies dan best voor een stevige vissoort, zoals zalm, makreel en rode poon.
  • Bereid je een volledige vis, maak dan enkele inkepingen in de breedte en langs de zijkant. Zo kan de warmte sneller verspreiden.
  • Bestrijk de rooster zelf niet met olie, maar sprenkel wat op de vis zelf. Kruid ‘m met peper en zout.
  • Leg de vis schuin op de hete rooster. Laat ‘m even garen en draai ‘m dan een kwartslag om een mooi ruitjespatroon te krijgen. Een aantal minuutjes grillen volstaat.
  • Bak de vis aan de andere kant en controleer met een vork of hij gaar is.

Laat je alvast inspireren door deze gerechten!

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Ovenschotel met vis

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Pesto-aardappelen met zeebaars en kerstomaatjes

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Zeebaars gevuld met ham en pompelmoes

  • Snel klaar
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Schartong met rucola en citroenboter

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Vis in een havermoutkorstje

  • Snel klaar
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Dorade met kruidenolie

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Rode poon met aardappel, kruiden en kerstomaatjes

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Tong in echte boter

  • Mag even duren
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Mexicaanse visstoofpot

  • Snel klaar
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Papillot met nieuwe aardappeltjes, zalm en broccoli

Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen