Heerlijk toch, het vijgenseizoen? Pluk ze en eet ze rechtstreeks uit het vuistje, of maak er superlekkere bereidingen mee. Zoals deze 26, bijvoorbeeld!
De meeste vruchten zijn groen-geel tot donkerpaars van kleur. De zaadjes zitten in het rode vruchtvlees. De schil mag je gewoon mee opsmullen, zeker bij extra verse exemplaren die net geplukt zijn. Geen fan van de schil? Dan kun je vijgen met een scherp mesje à vif snijden zoals een sinaasappel.
Vroeger werden vijgen vooral geïmporteerd uit het Midden-Oosten (Libanon, Israël…), nu pluk je ze in augustus-september aan Zuid-Europese bomen óf je eigen boom.
Lekker en gezond
Vijgen zijn niet alleen heerlijk, maar ook erg gezond. De vruchten bevatten veel vezels – wat goed is voor de spijsvertering – en zijn rijk aan mineralen als kalium, ijzer en magnesium. Redenen te meer om te experimenteren met dit goddelijke, zoete fruit!
Vijgen kopen en bewaren
Let er bij aankoop op dat ze een zachte, ongeblutste schil hebben. Rijpe vijgen kneuzen snel, leg ze nog maximaal 1 à 2 dagen in de groentelade van de koelkast. Neem ze een uur voor je ze gaat verwerken uit de koelkast, want ze zijn het lekkerst op kamertemperatuur.
Vijgen zijn jammer genoeg schimmelgevoelige vruchten. Vanaf het moment dat er bruine vlekjes ontstaan op de schil, kunnen ze op hele korte tijd niet meer te eten zijn. Vries ze daarom in als je een overschot aan vijgen hebt. Je kunt er achteraf heerlijke confituur, smoothies en siroop mee maken! Bevroren vijgen kun je nog 6 tot 8 maanden bewaren.
Je kunt zelf verse vijgen drogen door ze minstens 6 uur in een oven op 120°C te leggen. Daarna kun je ze in een afgesloten bokaal tot wel 3 maanden bewaren.
Lekker bij …
- Vijgen passen perfect bij heel wat kazen, zoals ricotta, gorgonzola, mascarpone, feta en zachte geitenkaas. Vijgencompote en –chutney zijn lekker bij een herfstige kaasplank of als smaakmaker in wildstoofpotjes.
- Aangezien vijgen superzoet zijn van smaak, hoef je aan een vijgentaartje nog amper suiker toe te voegen.
Lees ook …
Aan de slag: 26 heerlijke recepten met vijgen
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Gevulde vijgen met camembert
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Bladerdeegtaartje met vijgen
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Jam van paarse vijgen met venkelzaad
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Toast van notenbrood met geitenkaas en verse vijgen
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Gevulde aubergines met burrata en vijgen
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Iets moeilijker
-
Meer dan 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
Wafels met vijgen en ahornsiroop
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Vijgensalade met pecorino en munt
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Makkelijk
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Amandelgebakjes met honing en vijgen
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Salade van vijgen, gebakken appeltjes en prosciutto
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Crostini met gedroogde ham en vijgen
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Verloren brood met verse vijgen en peer
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Pavlova met oranjebloesemwater en vijgen
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Salade met bietjes, vijgen, geitenkaas en pistachenoot
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Tajine van konijn met kikkererwten, vijgen en granaatappel
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Vijgen- en bessentaart met havermoutbodem
-
Minder dan 30 minuten
-
Goedkoop
-
Erg makkelijk
Pizza bianca met gorgonzola en vijgen
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Lamsstoofvlees met pastinaak, vijgen en kikkererwten
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Najaarssalade met vijgen en gebakken feta
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Erg makkelijk
Schelvishaasje met prosciutto en vijgen-sinaasappelsaus
-
Tussen 30 minuten en 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Hartige vijgentaart met blauwe kaas
-
Meer dan 1 uur
-
Iets duurder
-
Makkelijk
-
Minder dan 30 minuten
-
Iets duurder
-
Makkelijk
Citroenmascarponeroom met geroosterde vijgen en druiven