Meest recente artikelen

Zó gebruik je jouw diepvriezer optimaal

  • Deel dit artikel:
Zó gebruik je jouw diepvriezer optimaal Artikel

De gemiddelde Belg verliest elk jaar 100 euro doordat hij zijn diepvriezer niet optimaal verbruikt. Dus... wie zijn diepvriezer echter efficiënt beheert, kan aanzienlijk wat besparen en daar helpen wij graag een handje bij met enkele tips.

Overzicht bewaarduur

  • Groenten: 18 tot 24 maanden
  • Gevogelte: 15 maanden
  • Varkens-, kalfs- en lamsvlees: 6 tot 8 maanden
  • Rundvlees: 12 maanden
  • Frieten: 24 maanden
  • Kroketten: 18 maanden
  • Vette vis: 15 maanden
  • Witvis: 24 maanden
  • Soep: 18 maanden
  • Kant-en-klaargerechten: 12 – 18 maanden

Zo gebruik je de diepvriezer op een correcte manier

  • de optimale bewaartemperatuur voor diepgevroren voedingsproducten is -22°C
  • om een product te ontdooien voor gebruik, is het beter om het in de koelkast te leggen. Zo kan het zonder al te bruuske temperatuursverschillen ontdooien, wat de vermenigvuldiging van kiemen afremt. Zodra het product ontdooid is, moet het binnen de 24 uur opgegeten worden
  • als je in de winkel diepvriesproducten koopt, zorg dan dat je de koudeketen niet onderbreekt. Gebruik daarom een speciale koeltas of een koelbox
  • vries een ontdooid product nooit opnieuw in
  • gouden regel voor de bewaarduur: het product dat als eerste in de diepvriezer is gegaan, moet er ook weer als eerste uit

Enkele gouden tips om producten optimaal te bewaren

  • gebruik 1 compartiment van je diepvriezer voor de producten die je zelf invriest
  • zorg dat je je voorraad circuleert: leg de oudste voedingsproducten in de bovenste compartimenten van je diepvriezer
  • vries uitsluitend verse voedingsproducten in
  • vries kleine hoeveelheden in want de producten zullen sneller invriezen én ook sneller ontdooien als je ze weer nodig hebt
  • vul de zakjes/bakjes niet helemaal tot aan de rand, want door het effect van het invriezen gaat het product meer plaats innemen
  • stop geen gerechten in de diepvriezer wanneer ze nog warm zijn. Het kost veel energie om ze af te koelen en de vrijgekomen warmte zal ijskristallen veroorzaken
  • gebruik bakjes die geschikt zijn voor de diepvriezer en die luchtdicht afsluiten
  • gebruik bij voorkeur vierkante of rechthoekige bakjes om je diepvriesproducten in te bewaren. Die zijn makkelijker te stapelen, waardoor de koude beter circuleert
  • noteer met een stift het soort product dat je invriest en de datum waarop je het invriest
  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.