Asperges zijn hot, hot, hot deze periode van het jaar. Welke eet jij het liefst? De groene of de witte soort? En wat zijn nu eigenlijk de verschillen?
Witte asperges
- Witte asperges zijn wit omdat ze in opgehoogde aspergebedden onder de grond groeien, dus in het donker.
- Witte asperges smaken zachter en fijner dan groene.
- Witte asperges mogen geen roze of blauwe tint hebben en de kop moet vast en onbeschadigd zijn. Het onderste deel van de stengel mag niet houterig, hol of droog zijn.
- Schil witte asperges vanaf de kop naar beneden met een dunschiller en breek het harde uiteinde af. Leg ze meteeen in koud water.
Groene asperges
- Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant, maar worden bovengronds geteeld. Onder invloed van licht kleuren ze groen.
- Groene asperges zijn wat sterker en pittiger van smaak dan witte en ze moeten iets minder lang koken.
- Groene asperges zijn groen tot lichtgroen en mogen niet vlezig zijn.
- Groene asperges hoef je nauwelijks te schillen. Snij de houtachtige onderkant weg en schil eventueel het onderste stuk van de asperge.