Meest recente artikelen

Zijn E-nummers slecht voor je?

Er wordt zoveel verteld...

Zijn E-nummers slecht voor je? Artikel

E-nummers hebben een slechte naam. Ze zouden niet goed zijn voor je gezondheid. Maar is dat ook echt zo? We vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

 Zijn E-nummers slecht voor je?

Karolien: “E-nummers zijn toevoegingen die de smaak, het uitzicht, de houdbaarheid of voedingswaarde van een product verbeteren. Elk E-nummer dat gebruikt wordt op de Europese markt, is diepgaand onderzocht. Er zijn strenge regels en men is zeer voorzichtig: wat toegestaan is, ligt ver onder de veilige marge. Dus nee, E-nummers zijn niet schadelijk en de kans dat je te veel binnenkrijgt, is onbestaande. E-nummers hebben onwaarschijnlijk veel te bieden. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat een product zijn uitzicht behoudt en gaan verkleuring of vervorming tegen: zo wordt de consument niet afgeschrikt om iets te eten dat nog perfect eetbaar is, maar er niet meer zo fraai uitziet. Dit voorkomt dus voedselverspilling. Andere additieven zorgen ervoor dat producten langer houdbaar zijn door micro-organismen te weren. E-nummers maken ons voedsel dus veiliger. Laat ons dus E-nummers vieren. Sommige gezondheidsgoeroes verkondigen luid dat E-nummers niet goed voor ons zouden zijn, wat vaak past in een oproep om alles wat niet natuurlijk is, te vermijden, maar dat wordt in geen geval ondersteund door de wetenschap. We moeten beseffen dat technologie níét onze vijand is in de zoektocht naar voedzamere en milieuvriendelijkere voeding: het is onze bondgenoot. ‘Ode aan de E-nummers’, het boek van Rosanne Hertzberger, is superinteressant (en leuk!) leesvoer voor wie meer wil weten.”

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen