Meest recente artikelen

Wat eet je bij savooikool? 10 onweerstaanbare combinaties

seizoenstopper

Wat eet je bij savooikool? 10 onweerstaanbare combinaties Artikel

Savooikool – ook wel groene kool genoemd – is een typische wintergroente met mooie gekrulde bladeren en een stevige koolsmaak. Maar hoe kun je savooikool zó combineren dat hij echt tot zijn recht komt? We zetten 10 heerlijke combinaties op een rij, van eenvoudige stoemp tot feestelijke ovenschotel.

1 Met spek (of ham!)

Krokant spek brengt savooikool meteen tot leven. Bak eerst het spek, stoof de kool vervolgens in het spekvet en schep de spekjes er op het einde door. Ook zalig in savooistoemp, onder een laagje oude kaas in de oven.

2 Met hazelnoot

Geroosterde hazelnoten geven savooikool extra crunch. Strooi ze over gestoofde kool of werk een ovenschotel af met de notencrumble.  Ook lekker bij romige aardappelpuree.

3 Met kip

Savooikool en kip zijn een droomduo. Probeer een geurige kippensoep met savooikool of een ovenschotel zoals lasagne met kippengehakt, pompoen en savooikool. Ook lekker: kippengehakt in gevulde koolbladeren.

4 Met komijn

Komijn brengt warmte en een licht rokerige toets. Lekker in curry’s, of in een snelle wok. Omdat komijn ook vaak in kruidenmengsels als ras-el-hanout of vadouvan zit, zijn die ook een goede combinatie!

5 Met mosterd (en mierikswortel)

Dit pittige duo geeft savooikool instant karakter. Roer mosterd en/of een beetje geraspte mierikswortel door room of bouillon en schep door gestoofde kool. Perfect bij kabeljauw, kalfsvlees of stoemp met spek.

6 Met schapenkaas

Zilte schapenkaas vormt een mooi contrast met de zachte smaak van savooikool. Serveer savooikool in een lasagne van koolbladeren en boschampignons of in een shakshuka met feta. Een verrassend matchende combinatie!

7 Met champignons

Boschampignons zoals eekhoorntjesbrood of shiitake versterken de aardse toon van savooikool. Combineer ze in roerbakgerechten, een romige ragout, of maak eens een feestelijke gevulde kalfsrollade met groene kool en tagliatelle. Comfortfood ten top!

8 Met ricotta

Ricotta maakt savooikool heerlijk zacht en romig. Meng beide in een puree, stop ze in lasagnerolletjes of verwerk ricotta in een ovenschotel met pompoen en savooikool. Licht, fris en super veelzijdig.

9 Met prei

Stoof je prei en savooikool samen, dan gebeurt er iets bijzonders: de prei smelt zachtjes weg en zorgt voor een aromatische basis met de zoete smaak van ui. De savooikool geeft structuur en volume met haar gekrulde, groene bladeren. Zo krijg je een groentemengsel dat licht én vullend is. Perfect voor stoemp, ovenschotels of een snelle doordeweekse pan vol comfort.

10 Met kabeljauw of skrei

Witte vis past perfect bij savooikool. Denk aan gevulde savooikoolrolletjes met schelvis en puree of een romig vispannetje met groene kool, eventueel met een lepeltje mosterdsaus. Simpel, maar verfijnd.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Jolien Hens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen