Moet je een courgette schillen? Alle tips & voordelen op een rij
Ja of nee?
Courgette, ook bekend als zucchini, is een veelzijdige groente die in veel gerechten gebruikt kan worden. Een veelgestelde vraag is of je de courgette moet schillen voordat je hem gebruikt. We zochten het voor je uit.
Voedingswaarde van de schil
De schil van de courgette bevat een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen. Het is rijk aan vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Bovendien bevat de schil antioxidanten, zoals vitamine C en A, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem en de huid beschermen.
Smaak en textuur
De schil van een courgette is dun en zacht, waardoor hij meestal geen invloed heeft op de smaak of textuur van het gerecht. In sommige gevallen kan de schil een licht bittere smaak hebben, vooral bij oudere courgettes. Voor gerechten waar een gladde textuur gewenst is, zoals soepen of puree, kan het schillen van de courgette de voorkeur hebben. Ook het uiterlijk van een kan gerecht kan een spelen bij de keuze om courgettes te schillen.
Courgette schillen of niet?
- Soort courgette: naarmate courgettes ouder worden, kan de schil harder en bitterder worden. In dit geval kan schillen de smaak en textuur verbeteren. Jonge, verse courgettes daarentegen hebben een dunne, zachte schil die goed eetbaar is en nauwelijks invloed heeft op de smaak.
- Maximale voedingswaarde: om te profiteren van alle voedingsstoffen die de courgette te bieden heeft, inclusief de vezels en antioxidanten in de schil, is het beter om ze ongeschild te eten.
- Tijdbesparing: heb je niet al te veel tijd? Het niet schillen van courgettes bespaart tijd tijdens de voorbereiding van maaltijden.
- Het oog wil ook wat: de donkergroene schil kan een mooie kleur en variatie toevoegen aan bijvoorbeeld salades, lasagnes en andere gerechten.
Het schillen van een courgette is dus meestal niet nodig en hangt af van je persoonlijke voorkeur en het specifieke gerecht dat je maakt. Het belangrijkste is om te experimenten en te ontdekken wat het beste werkt voor jou.
Veelgestelde vragen over courgette schillen
Moet je courgette schillen voor soep?
Nee, meestal niet. De schil zorgt zelfs voor een mooie groene kleur en extra voedingsstoffen. Wil je een gladde, lichte soep? Dan kan je de courgette wel schillen.
Is de schil van courgette gezond?
Ja! De schil bevat vezels, antioxidanten en vitamines. Dat maakt je gerecht voedzamer.
Hoe herken je wanneer je een courgette beter schilt?
Bij grote, oudere courgettes kan de schil taai of bitter worden. In dat geval schil je ze beter voor een aangenamere textuur.
Recepten met courgette
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!