Meest recente artikelen

8 voedingsmiddelen die onverwacht veel eiwitten bevatten

Proteïne-boost!

8 voedingsmiddelen die onverwacht veel eiwitten bevatten Artikel

In bijna elk ingrediënt zit proteïne, in het ene al wat meer dan het andere. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die meer eiwitten bevatten dan je zou denken. Ontdek deze acht bijzondere eiwitbommetjes!

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten telt 0,83 g per kilo lichaamsgewicht. Dat is dus zo'n 58 g per dag voor iemand die 70 kilogram weegt. Om dat quotum makkelijk te kunnen halen, kun je voedingsmiddelen met veel eiwitten combineren. Met deze 8 onverwacht gunstige eiwitbronnen lukt dat zeker.

Om voldoende eiwitten te eten, richten we ons vaak op de heel typische proteïnerijke voedingswaren zoals Griekse yoghurt en kip. Maar zelfs chocolade bevat eiwitten (4,9g – helaas niet erg veel). En om de naam zo hard mee te hebben, bevat een ei er teleurstellend weinig van. Of toch in vergelijking met kip. Eieren bevatten 13 gram eiwitten per 100 g, kip liefst 27 gram. Wat – toegegeven – voor beide best veel is.

Op zoek naar wat afwisseling op je eiwitrijke menu? Probeer dan deze 8 verrassende eiwitbommetjes.

Proteïneboost: 8 voedingsmiddelen met veel eiwitten

1 Quinoa

Als graansoort scoort quinoa erg goed (14 g voor 100 g) qua eiwitgehalte. Het bevat de negen essentiële aminozuren (a.k.a: de bouwstenen van eiwitten) die we dagelijks nodig hebben.

Ook andere graansoorten als farro (14 g) en spelt (17 g) doen het erg goed wat proteïnen betreft. Deze bevatten echter onvolledige eiwitten – deze bevatten niet alle essentiële aminozuren. Maar met een uitgebalanceerde voeding komt dat zeker en vast in orde.

Quinoa én Griekse yoghurt? Dit is een topper van een dessertje met extra veel eiwitten!

Pompoenpitten

Eens het pompoenseizoen weer van start gaat, doe je er goed aan om ook de pitten in je eten te verwerken. Ze bevatten meer eiwitten dan om het even welke andere noot of zaad, zowat 30 gram per 100g. Pluspunt: pompoenpitten zijn een pak goedkoper dan amandelen of pistachenoten. En ze bevatten minder calorieën (446 kcal/100g) dan de eiwitrijke pinda (25g eiwitten/100g, 567 kcal)

Waarom niet: smeer die pitjes ook ‘ns op je boterham…

3 Parmezaan

Alle zuivelproducten zijn prima als eiwitbron, dus ook kaas. Parmezaan steekt er echter met 40 gram met kop en schouders bovenuit. Ter vergelijking: een doorsnee kaas als cheddar bevat slechts 25 gram eiwitten per 100g.

Vul je bord pasta dus gerust aan met een schep eiwitrijke kaas…

4 Edelgist

Veganist? Vervang de parmezaan dan door edelgistvlokken. Deze hebben een noot- en kaasachtige smaak en leveren 9 gram eiwit voor 2 eetlepels. Met 50g op 100 gram winnen ze het zelfs van hun Italiaanse kaasconcurrent. Strooi ze over pasta, popcorn en salade of gebruik ze in sausjes en quiche.

Hier lees je er alles over…

5 Havermout

Havermout is een goede start van de dag, en niet alleen omdat je er een voedzaam vezelrijk ontbijt mee naar binnen speelt. Een portie bevat evenveel proteïnen als één ei (6 g, of 12g per 100g).

Kies uit deze heerlijke havermoutontbijtjes met lekker veel eiwitten.

6 Tempeh

Bang dat je als vegetariër niet genoeg eiwitten opneemt? Er zijn veel plantaardige producten die propvol eiwitten zitten. Kikkererwten (8 g), linzen (9 g) en bonen (7 g) doen het zeker goed, maar tofu en tempeh zijn met 12 g heuse proteïnebommen. Dat ze op zichzelf niet alle essentiële aminozuren bevatten, maak je goed door voldoende af te wisselen.

Smullen van extra eiwitten doe je met deze heerlijke veggie pasta.

7 Plattekaas

Zeg ‘eiwitten’ en iedereen komt met potjes Griekse yoghurt (want: 10g per 100 gram) aandraven. Zin in eens iets anders? Eenzelfde hoeveelheid volle plattekaas bevat bijna evenveel proteïnen.

Geniet dus met een gerust geweten van dit heerlijke dessert…

8 Aardappelen

We hebben heel veel goede redenen om de veelzijdige aardappel nog wat vaker op het menu te zetten. Maar de knol komt ook op vlak van eiwitgehalte verrassend uit de hoek. Eén grote aardappel bevat 6 gram eiwit. Let wel: het gaat om de gewone aardappel. De zoete aardappel bevat 50% minder proteïne.

Deze chili-aardappel is een perfecte eiwitrijke maaltijd, zeker met nog een beetje gesmolten kaas erbovenop.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen