Meest recente artikelen

Hoeveel gram is één ei?

Slimme vraag!

Hoeveel gram is één ei? Artikel

In bakrecepten wordt de hoeveelheid eieren wel eens in gram uitgedrukt. Maar hoeveel weegt een ei nu precies?

Waarom staat de hoeveelheid ei soms uitgedrukt in gram?

Vooral in patisserierecepten of in recepten van topchefs zul je merken dat de hoeveelheid ei soms al eens in gram wordt uitgedrukt. Dat komt doordat het bij deze recepten allemaal om de juiste verhoudingen draait. Een beetje meer van dit of dat ingrediënt zorgt er soms voor dat een recept minder goed lukt.

Maar maak je geen zorgen: voor de meeste cakes, biscuits, wafels of ander gebak mag je nog steeds gewoon met stuks rekenen in plaats van met gram.

Hoeveel weegt een ei dan eigenlijk?

Wil je een keertje een heel precies recept gaan maken, dan kan het zijn dat de hoeveelheid ei in gram vermeld staat. En dus wil je weten hoeveel een ei eigenlijk weegt – al was het waar om te weten hoeveel eieren je nodig hebt om 200 g eiwit te hebben.

Er zijn grote en kleine eieren, dat is waar. Maar de kippeneieren die je in de supermarkt koopt, hebben per doosje ongeveer hetzelfde gewicht.

Standaard mag je ervan uitgaan dat 1 medium ei zonder schaal 50 g weegt en 17 g eidooier en 33 g eiwit bevat. Dat mag je voor de meeste recepten afronden naar 20 g eidooier en 30 g eiwit, dat rekent wat makkelijker. Of als je het helemaal precies wil doen, kun je het exacte gewicht afwegen met de weegschaal.

  • Zegt een recept bijvoorbeeld dat je 25 g ei nodig hebt, dan kluts je eidooier en eiwit samen in een kommetje en meet je 25 g af.
  • Heb je 40 g eidooier of eiwit nodig, dan kluts je de dooiers of de eiwitten apart en meet je zo de benodigde hoeveelheid af.

Heb je volgens je recept dus 200 g eiwit nodig, dan heb je 6 à 7 eieren nodig (200:33 = 6,06).

Gebruik je eieren van je eigen kippen, dan zal er meer variatie in het gewicht van de eieren zitten. Dan weeg je voor alle zekerheid het best.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen