Meest recente artikelen

Is de nutriscore betrouwbaar?

De nutriscore uitgelegd door Karolien Olaerts

Is de nutriscore betrouwbaar? Artikel

Let jij op de nutriscore wanneer je inkopen doet in de supermarkt? En is die wel zo betrouwbaar? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts heeft een master in de biomedische wetenschappen met specialisatie 'voeding' op zak. Ze is dus de perfecte persoon om voedingsadvies aan te vragen. De vraag van vandaag: is de nutriscore wel betrouwbaar?

Het antwoord van Karolien

"De nutriscore die je op de verpakking van heel wat producten vindt, is een kleur- en lettercode die je moet vertellen of een product een goede of minder goede keuze is. De score wordt berekend door een algoritme dat zowel de goede eigenschappen (vezels, eiwitten, fruit en groente…) als de minder goede eigenschappen (verzadigd vet, suiker, zout…) van het voedingsmiddel in overweging neemt."

"Het label is een goede tool om producten binnen eenzelfde voedingsgroep met elkaar te vergelijken. Zo kan een dure A-merk-yoghurt toch door de mand vallen als hij erg veel suiker en verzadigd vet bevat, terwijl een goedkoop huismerk met goede voedingswaarden maar een saaie verpakking net aantrekkelijker wordt. De nutriscore is dus een veel neutralere maatstaf om een voedingsmiddel op te beoordelen dan slimme marketing."

Valkuilen

"Toch zijn er beperkingen aan de lettercode. Zo houdt het algoritme geen rekening met de portiegrootte, maar enkel met 100 gram of 100 milliliter van het product. Daarom krijgt olijfolie score D terwijl dit een fantastisch bereidingsvet is. (100 milliliter olijfolie drinken is immers niet bepaald gezond.) De nutriscore kan ook het omgekeerde doen en een vals gevoel van voedzaamheid geven. Zo krijgen bepaalde granola's met 18 procent suiker nutriscore A, omdat er ook noten en vezels in zitten. Gebruik de nutriscore daarom vooral om producten binnen eenzelfde voedingsgroep met elkaar te vergelijken en vergeet daarbij zeker niet ook je gezond verstand te gebruiken."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen