Meest recente artikelen

Alles wat verkeerd kan gaan met soezen (en de oplossingen)

Smaakt naar meer!

  • Deel dit artikel:
Alles wat verkeerd kan gaan met soezen (en de oplossingen) Artikel

Soezen maken lijkt misschien heel intimiderend, maar is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, zeker niet als je onze tips volgt. We sommen op wat er soms mis kan lopen en hoe je die euvels kan vermijden en oplossen.

Het bakpapier vliegt weg in de oven

Je soezendeeg is perfect gelukt maar wanneer je de soezen in de oven zet, gaat het bakpapier vliegen. Daardoor verliezen deze delicate lekkernijen hun mooie vorm, en dat wil je natuurlijk niet! De oplossing? Kleef het bakpapier in de hoeken vast met soezendeeg! In het filmpje hieronder zie je hoe je het doet.

Ze zakken in

Oorzaken:

  • Het is te fris in je keuken.
  • Je hebt de ovendeur te snel geopend.
  • Je hebt je soezen te snel verplaatst (ofwel in de oven, ofwel toen ze er net uit kwamen).

Oplossingen:

  • Zorg voor een lekker warme keuken, zodat het temperatuurverschil niet te plots is voor de delicate soezen.
  • Open de ovendeur niet tijdens het bakken, en laat ze liefst ook nog even dicht als je de oven hebt uitgezet.
  • Laat de soezen rustig hun ding doen en afkoelen. Pas daarna mag je ze voorzichtig verplaatsen.

Ze worden niet luchtig

Oorzaken:

  • Je bakt ze af op een te lage temperatuur.
  • Het deeg is niet voldoende gemengd tot een homogeen geheel.

Oplossingen:

  • Soezen moeten afgebakken worden op een hoge temperatuur (minstens 200°C).
  • Voeg de eieren een per een toe aan het deeg en blijf roeren tot het niet meer glanst.

Ze zijn gebarsten in de oven

Opgelet: dat je soezen kleine barstjes vertonen, is perfect normaal. Wat je wel wil vermijden, zijn grote, onregelmatige barsten.

Oorzaken:

  • De oven was heet.
  • Je hebt het deeg te lang gemengd.

Oplossingen:

  • Een te warme oven zorgt ervoor dat de soezen te snel opzwellen. Overdrijf dus niet met de temperatuur.
  • Als het deeg een homogene massa vormt, mag je stoppen met roeren.

Ze zijn plat

Oorzaken:

  • Je hebt teveel eieren aan het beslag toegevoegd.
  • Je hebt je bakplaat ingevet.

Oplossingen:

  • Teveel eieren maken het beslag te zwaar. Gebruik 4 eieren per 100g bloem.
  • Het vet op je bakplaat zal in het soezenbeslag dringen. Kies eerder voor bakpapier of een siliconen bakmat.

Ze zijn kapot

Oorzaak:

  • Je hebt de soezen te bruusk opengesneden.

Oplossing:

  • Je kan de soezen ook openknippen met een keukenschaar. Zo heb je meer kans dat ze intact blijven.

Nu je een echte soesjespro bent, kan je aan de slag met deze recepten:

  • Ik heb alle tijd
  • Iets duurder
  • Iets moeilijker

Toren van soesjes

  • Mag even duren
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Soezenkrans met frambozen en witte chocolade

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Soesjes met banketbakkersroom

  • Ik heb alle tijd
  • Goedkoop
  • Makkelijk

Soezen met chocolade-crème en chocoladeglazuur

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen