Meest recente artikelen

Wanneer is saus voldoende ingekookt?

Zo weet je het

Wanneer is saus voldoende ingekookt? Artikel

‘Laat de saus inkoken’: je komt het vaak tegen in recepten, maar erg veel informatie heb je daar niet mee. Want hoe weet je wanneer is een saus voldoende is ingekookt?

Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar. Je krijgt dus minder maar een meer geconcentreerde saus. Maar wanneer is die saus dan voldoende ingekookt?

Zo weet je wanneer een saus is ingekookt

Met wat geluk preciseert het recept dat je de saus tot de helft moet laten inkoken. Wanneer de helft van de vloeistof verdampt is, weet je dat de saus voldoende is ingekookt. Bij een doorsnee recept (een hoeveelheid voor 4 personen) duurt dat 15 à 20 minuten.Vaker nog staat er helemaal geen aanwijzing bij. Dat komt omdat koken geen exacte wetenschap is.

Temperatuur en hoeveelheid

Vandaar dat recepten zo zuinig zijn met info. Zelfs als de inkooktijd vermeld wordt, is dat eerder een inschatting. Hoe snel een saus inkookt, hangt immers af van de hoeveelheid en de temperatuur. Zet je het vuur hoog, dan gaat het sneller maar verhoog je het risico op aanbranden. Bovendien blijft de smaak voller en je saus lekkerder als het traag gaat. Denk aan stoofpotjes: die worden ook beter van het lange sudderen.

Ingrediënten

De ingrediënten bepalen eveneens hoe snel het gaat. Sommige groenten bevatten meer vocht dan andere, de ene tomaat is de andere niet… En, oh ja: omdat de vloeistof moet verdampen, zet je beter geen deksel op de pot. Wanneer je het deksel erop laat, raakt de saus ook ingekookt maar dat proces is véél trager.

Kruiden en room

Inkoken is niet alleen belangrijk voor de textuur van je saus. Het helpt tegelijk de alcohol uit de saus verdampen, mocht die in het recept staan. Bij het inkoken worden bovendien de smaken meer geconcentreerd. Let dus op bij het kruiden. Zeker zout en pikant kunnen nogal verrassen bij het inkoken. Hou je een beetje in en kruid eventueel bij na het indikken. Let tot slot op wanneer je zuivelproducten zoals room gebruikt. Is de temperatuur te hoog, dan kan de saus schiften.

Tip: geduld en proeven

De essentie van saus inkoken is eigenlijk: geduld en proeven. Laat je sausje rustig pruttelen en check af en toe hoe het zit met de smaak en de textuur. Wanneer je saus eruitziet en smaakt zoals het zou moeten, is ze voldoende ingekookt.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen