Meest recente artikelen

Salade liégeoise: wat is het en wat moet er zeker in?

Dit stop je in een Luikse salade

Salade liégeoise: wat is het en wat moet er zeker in? Artikel

De Luikse salade is een echte Belgische klassieker. Maar zo’n authentieke salade liégeoise: wat is dat eigenlijk en wat moet er zeker in het origineel zitten?

De Luikse salade is een specialiteit van… Luik. Volgens de geschiedenis moet het gerecht rond het einde van de 18deeeuw ontstaan zijn. Maar wat maakt een Luikse salade een echte salade liégeoise?

Het geheim van de salade liégeoise: de ingrediënten

Net zoals bij de sauce liégeoise zit het geheim 'm in de lekkere lokale ingrediënten. De salade liégeoise bestaat uit eenvoudige producten uit – jawel: de regio rond Luik. Zo gaat er een vastkokende aardappel in, ajuin, de trouwe sperzieboontjes en natuurlijk stukjes gerookt spek. Dankzij de lauwe mosterdvinaigrette en gekookte ingrediënten is het een perfecte maaltijdsalade die zelfs 's winters niet misstaat op het menu. Ideaal als lunch of diner, en om je aanbevolen hoeveelheid seizoensgroenten te verorberen.

Met of zonder ei?

De ingrediënten zijn uiteraard typisch voor heel België, wat maakt dat de salade liégeoise in het hele land populair is. Je vindt het slaatje dan ook vaak op de kaart van een typisch Belgische brasserie. Het toevoegen van hardgekookte of zelfs gepocheerde eieren maakt geen deel uit van het oorspronkelijke recept maar is wel een wijdverspreid gebruik.

Tips voor de perfecte Luikse salade

De Luikse salade bestaat uit gezonde ingrediënten als ui, aardappel en boontjes. Zorg dat je seizoensexemplaren op de kop tikt, zo smaakt je salade liègeois nog beter. Neem verse prinsessenbonen (lokale oogst tussen juli en september) of kies voor diepvries, buiten het seizoen. Het succes hangt namelijk af van de verse knapperigheid van de boon. Ga ook voor gele of witte ui. Het zoete ervan draagt namelijk bij aan de smaak.

Authentiek of creatief?

Zoals bij elk ingeburgerd gerecht wordt er natuurlijk ook geëxperimenteerd met de salade liégeoise. Niet alleen een eitje maar ook andere ingrediënten kunnen een toevoeging zijn. Met de lichtere garnaal in plaats van spekjes, bijvoorbeeld. Of met witloof binnen het seizoen. Of wat zeg je van een luxe editie met avocado en chorizo? Klik hier door voor de recepten. Maar het origineel is minstens zo lekker.

Het recept

Heb je er honger van gekregen? Ontdek ons ultieme recept van de echte salade liègeois.

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen