Meest recente artikelen

Wat is konfijten? En wat kun je konfijten?

Terug van weggeweest

Wat is konfijten? En wat kun je konfijten? Artikel

Konfijten is terug van weggeweest. Het maakt vlees sappiger en langer houdbaar, maar wat is het nu eigenlijk en hoe doe je het?

Vlees konfijten

Geen wonder dat konfijten van vlees weer helemaal hip is: het vlees wordt immers extra sappig én langer houdbaar. Confit de canard bijvoorbeeld koop je in blik of bokaal en kun je tot wel twee jaar bewaren. Hoe konfijten in zijn werk gaat? Het vlees wordt op lage temperatuur gegaard in een grote hoeveelheid dierlijk vet. In tegenstelling tot wat je zou denken maakt dat het vlees niet te vet. Een serveertip: gekonfijte eend is extra lekker met ovenaardappeltjes, linzen of een frisse salade.

Wat kun je nog konfijten?

Naast vlees kun je natuurlijk ook fruit konfijten. Dat doe je door het fruit in suiker te leggen. In grote hoeveelheden heeft suiker, net als zout, een uitdrogend effect en houdt de ontwikkeling van micro-organismen tegen. Suiker zorgt er dus voor dat een product minder snel slecht wordt. Het heeft ook een stollende werking, die is bijvoorbeeld zichtbaar in vruchtengelei of marmelades.

Om fruit te konfijten kun je ofwel suiker toevoegen en het product verhitten of suiker toevoegen en het product drogen. Zelf vruchten konfijten is niet eenvoudig en kan dagen duren. Als je voor het eerst iets probeert te konfijten, kun je best beginnen met citroenen. Die zijn het eenvoudigst te konfijten en je kunt ze gebruiken in verschillendegerechten, zoals stoofpotjes, sauzen en salades.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen