Meest recente artikelen

Tomatensoep: zo maak je het

De soepklassieker op z’n best

  • Deel dit artikel:
Tomatensoep: zo maak je het Artikel

Tomaat is onze favoriete zomergroente. Dankzij de uitvinder van de conserven kunnen we er gelukkig ook ’s winters van genieten. Bij voorkeur in zo’n heerlijk tomatensoepje. Team balletjes of niet: met ons veelbeproefde tomatensoeprecept oogst je sowieso succes aan tafel.

Tomatensoep maken is absoluut niet moeilijk. Je hebt er niet veel voor nodig – behalve tomaat dan, natuurlijk. Hoe je er precies mee aan de slag gaat, lees je in het recept. Onze tips maken je soepje helemaal af.

Ons basisrecept voor tomatensoep

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 500 g tomaten
  • wortel
  • preiwit
  • ui
  • aardappel
  • boter (of olie)
  • 1 el tomatenpuree
  • liter kippenbouillon
  • kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels)
  • peper en zout

Zo ga je te werk:

  1. Spoel de tomaten, snij ze in stukken. Pel en snipper de ui fijn. Spoel het preiwit en snij het in ringen. Schil de wortel en de aardappel, snij ze in blokjes.
  2. Fruit de ui glazig in een beetje boter of olie. Doe er de andere groenten bij. Laat een paar minuten zacht stoven.
  3. Schenk er de kippenbouillon bij en voeg er het kruidentuiltje aan toe. Kruid met peper en zout. Laat 15 minuten zacht koken.
  4. Neem het kruidentuiltje uit de pan. Draai de soep door een roerzeef. Breng ze weer tot tegen de kook aan. Roer er de tomatenpuree door en kruid ze eventueel nog wat bij. Serveer goed heet, met een garnituurtje naar keuze.

Waarom? Daarom!

  • Waarom moet je de ui, wortel en prei eerst stoven?
    Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma’s. Onder meer uien, knoflook en prei bak je beter eerst even aan in vetstof. Door ze te stoven, komen alle smaken goed vrij.
  • Waarom moet je de soep zacht koken?
    In soep gaan verschillende ingrediënten. Je kookt ze om ze te laten  garen. Om de smaken mooi te laten versmelten, gebeurt dat beter langzaam. Je laat ze daarom wat sudderen, op een laag vuurtje.
  • Waarom moeten de tomaten gepeld zijn?
    De schil van de tomaat lost moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep kunnen blijven zitten, zelfs als je ze tomaten pureert. Daarom moet je ze eerst pellen.
  • Waarom moet er een aardappel in de soep?
    Tomaat bevat veel water en – in tegenstelling tot sommige andere groenten – geen zetmeel. Dat is nodig om de soep te binden en dikker te maken. De zetmeelrijke aardappel lost dit op. Door de soep opnieuw te laten koken, bindt ze. Zonder aardappel blijft je tomatensoep waterig en lopend.

Tomatensoep

BEWAAR DIT RECEPT

Nog meer recepten voor tomatensoep

Koud of warm, winters of zomers: tomatensoep smaakt altijd. Van de klassieker met balletjes, met een feestelijke toppings of gezellige comfortfood: tussen deze receptjes vind je vast je gading.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 Lees ook…

  • Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Krijg als eerste alle tips en recepten om je vingers bij af te likken. Kies in de volgende stap welke nieuwsbrieven je wil ontvangen.

Gerelateerde artikelen