Meest recente artikelen

Hoe maak je karamel?

Op deze manier lukt het altijd!

Hoe maak je karamel? How to's

Met karamel kun je veel kanten uit: je kunt het verwerken in zoete en hartige gerechten, je kunt er fruit in dippen, dessertjes mee versieren... Noem maar op! Maar hoe maak je het nu precies? Wij leggen het stap voor stap uit!

Wat heb je nodig?

Om karamel te maken, heb je niet veel nodig: suiker, water en… geduld. De truc is om eerst helemaal niet te roeren, en daarna niet meer te stoppen tot het klaar is. Door te roeren, daalt de temperatuur in de pan wat het karamelliseren (en dus donkerder worden) onderbreekt. Gebruik een pannetje zonder antiaanbaklaag met een stevige bodem. Let op als je karamel klaar is: het mengsel is maar liefst 170°C heet, dus proef zeker niet meteen of de smaak goed zit. Dat doe je best pas als de karamel al een beetje afgekoeld is, wil je je tong niet verbranden.

Zo maak je lekkere karamel:

  1. Doe 100 g kristalsuiker in een pannetje, de Berghoff Ron Line steelpan bijvoorbeeld.
  2. Doe er enkele eetlepels water bij tot de suiker volledig bedekt is. Neem dus zeker niet te weinig, maar ook niet te veel. Anders wordt de karamel te dun.
  3. Zet de pan op het vuur. Laat het mengsel koken en begin nog niet met roeren.
  4. Als de suiker lichtbruin begint te kleuren, roer dan pas om. Wij gebruikten de Berghoff Leo Line garde.
  5. Blijf roeren tot de suiker donkerbruin kleurt. Haal de pan daarna onmiddellijk van het vuur, anders verbrandt de karamel.
  6. Om het karameliseren te stoppen, kun je de pan in ijskoud water dompelen.
  7. De karamel is klaar!

In deze video leggen we het nog eens stap voor stap aan je uit:

Je koopt de garde die we gebruikten hier

Berghoff Leo Line Garde - Hout

Dit kiest de redactie uit de Lekker-shop 2

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen